In cursul anului 2005 au fost deconectati, restrictionati - conform prevederilor legale, pentru neplata facturii de curent, peste 389.400 clienti, din care 331.500 consumatori casnici.

In primele cinci luni ale anului 2006 au fost deconectati peste 55.790 consumatori casnici.“ Comunicatul apartine societatii Electrica, firma de stat care detine majoritatea retelelor de distributie a energiei electrice din Romania. Romania este unul dintre marii exportatori de curent electric din zona balcanica.

Cu toate astea, uite ca exista sute de mii de oameni care raman in intuneric chiar si in anul 2006, pentru ca nu-si pot permite sa plateasca facturile la curent electric. Aceeasi situatie dura este intalnita si in celelalte tari din regiune.

Pretul facturii la curent electric este direct legat de exporturile de energie practicate de catre Romania prin firme private. Astfel, in momentul in care foarte mari cantitati de energie produsa in hidrocentrale - cea mai ieftina energie - sunt exportate, cetateanul de rand plateste energie mai scumpa produsa in termocentrale sau in centrala atomica de la Cernavoda.

Iar in timp ce acesti cetateni de lux ai patriei platesc de se rup la facturi, cativa oameni isteti valorifica energia ieftina fie exportand-o la preturi care sa le garanteze profituri babane, fie exportand-o chiar statului, dar mai scump; ba, se vorbeste despre energie importata de Romania din Romania, cu un popas intr-una dintre tarile vecine.

Acest joc al succesivelor dijmuiri la fiecare operatie se numeste gigaescrocherie. Iar cei care platesc suntem intotdeauna noi, fie direct, fie prin reprezentantul nostru, statul roman si fraierit de corupti. Cum legea, in tara noastra, nu poate stavili fenomenul, va sarim in ajutor, oferindu-va sansa sa promovati din categoria fraieri, in cea de succes a gigaescrocilor.

In acest scop, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii (CRJI) va ofera, mai jos, cateva profiluri de succes. Avertisment: s-ar putea sa va simtiti sufocati de cantitatea de denumiri de firme pe care le veti citi.

Nu e intentia noastra sa va plictisim, ci sa va ilustram exact unul dintre procedeele folosite pentru a face pierduta urma identitatilor si a banilor de catre doar doi-trei smecheri internationali care produc firme asa cum produc romanii coji de seminte la un meci.

I-auzi unul: Holdingul Energiei

Pe piata romaneasca exista in acest moment peste 100 de firme autorizate sa faca afaceri cu energie electrica. Aceste companii, majoritatea firme private, detin licente de furnizare a curentului electric si intra zilnic in tranzactii cu producatorii de curent aflati in proprietatea statului.

De departe, cea mai importanta companie privata din Romania care face afaceri nationale si transnationale cu energie electrica este firma Energy Holding. Aceeasi companie este unul dintre cei mai puternici jucatori in zona balcanica.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) a efectuat, in cadrul unui proiect regional referitor la pietele balcanice ale curentului electric, o radiografie a afacerilor desfasurate de catre Energy Holding. In randurile ce urmeaza va prezentam paienjenisul de relatii si personaje controversate din jurul acestei firme.

Situata in buricul Bucurestiului, in spatele cladirii Guvernului, aceasta companie, cu un numar de 50 de salariati, a avut, conform Ministerului de Finante, in 2004, o cifra de afaceri de aproape sapte mii de miliarde de lei, adica in jur de 190 de milioane de euro.

Pentru comparatie, in acelasi an, Hidroelectrica SA, companie de stat cu 5.037 de angajati, care detine in portofoliu hidrocentralele romanesti si are peste 200 de puncte de lucru in toata tara, a avut o cifra de afaceri de 14 mii de miliarde, adica numai de doua ori mai mult decat harnicutul rotitor de contracte de cumparare/vanzare. Energy Holding a cumparat cu predilectie energie electrica de la Hidroelectrica.

Energy Holding a ajuns, la inceputul verii, in atentia Departamentului National Anticoruptie, ca urmare a afacerilor cu energie derulate cu cele doua complexuri energetice de la Turceni si Rovinari.

Potrivit anchetei desfasurate de Ministerul Economiei in acest caz, Energy Holding, alaturi de alte firme pe care le vom mentiona mai departe, a cumparat de la cele doua complexuri energie electrica la un pret situat sub nivelul celui de producere.

Ca urmare a scandalului Turceni-Rovinari, conducerile celor doua complexuri au fost demise, iar Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei, si-a pierdut si el scaunul. Mantog era si reprezentantul Statului la Turceni si Rovinari.

Intr-un raspuns adresat CRJI, Energy Holding neaga faptul ca ar fi cumparat preferential energie de la Turceni si Rovinari.

O societate tare anonima

„Nu va spun cine sunt actionarii firmelor care detin Energy Holding. Sunt societati anonime elvetiene si nu va spun cine sunt actionarii. Eu nu mai sunt implicat in aceste firme“, ne anunta Nicolae Bogdan Buzaianu, una dintre cele mai controversate figuri de pe piata energiei electrice din Romania.

Firma Energy Holding este detinuta in proportie de 95% de catre compania elvetiana Energy Consult SA ECSA, restul actiunilor aflandu-se in portofoliul unui off-shore cipriot numit Atell Investments. Buzaianu a demisionat din functia de administrator unic al Energy Consult anul acesta, la sfarsitul lunii iunie 2006.

Locul sau a fost preluat de catre contabilul elvetian Beat Eugène Corpataux. Documentele acestei firme arata ca aceasta miscare a mai avut loc in ultimii ani in Energy Consult. Ba Buzaianu i-a luat locul lui Corpataux, ba elvetianul i-a luat locul romanului.

Corpataux este presedintele firmei elvetiene BC&M Business Consulting and Management, firma care se ocupa cu servicii de management ale companiilor. BC&M ofera servicii de reprezentare si consultanta pentru oameni de afaceri care vor sa-si anonimizeze business-ul in Elvetia.

„Ca intermediari ai unor clienti straini si locali, noi conducem companiile in functie de instructiunile acestora“, este mentionat pe site-ul companiei. BC&M este prezenta si in firma elvetiana Valclair Societe Anonyme, reprezentata de catre chiar Buzaianu.

Conform documentelor pe care le detinem, aceasta firma a fost infiintata in toamna lui 2005, in Elvetia, in scopul achizitiei a trei imobile in valoare de pana la 3,8 milioane de franci elvetieni, adica in jur de 2,4 milioane de euro.

L-am intalnit pe Buzaianu in august 2006, intr-o cafenea bucuresteana. La doar cateva zile dupa aceasta intalnire, Energy Holding a anuntat ca si-a schimbat proprietarul, fiind acum detinuta de catre o alta firma anonima elvetiana, „Societe Bancaire Privee SA“ (SBP). Aceasta schimbare nu a fost insa operata in acte.

Conform documentelor pe care le detinem, si SBP este in acest moment investigata de catre Bursa Elvetiana pentru o posibila violare a regulilor de listare la bursa.

I-auzi altul:

Iavorski si inceputurile

Reporterii CRJI au fotografiat sediul BC&M din Elvetia (vezi foto) si, dupa cum puteti observa din poza de mai sus, in acelasi loc functioneaza si firma Aspell Magnus, in care Buzaianu si Corpataux sunt amandoi administratori. Aceasta firma si-a schimbat, in interval de sapte ani, de cinci ori numele.

In trecut, ea s-a mai numit si HT Swiss Hydropower Technologies si Energy Consult International SA. Sub titulatura HT Swiss Hydropower, aceasta firma a fost asociata in Romania cu firma UNICOM, a moldoveanului Constantin Iavorski, fost angajat al firmelor oligarhului rus Roman Abramovici.

Iavorski a fost ministru al Energiei in Republica Moldova, iar firma sa, Unicom Holding, a fost investigata in urma cu cativa ani de catre autoritatile romane pentru afacerile sale cu Termoelectrica. UNICOM are, de asemenea, licenta de furnizare a curentului electric, fiind una dintre cele mai importante companii din domeniu.

Mai trebuie mentionat ca Iavorski este parintele trading-ului de curent electric in Romania, el desfasurand aceasta activitate cu mult inainte ca piata sa fie liberalizata. CRJI a aratat ca Iavorski si firmele sale, Unicom Holding si Marc Trust, s-au implicat inca din anii ’90 in intermedierea vanzarilor de energie electrica.

Marc Trust s-a interpus, inca din 1994, intre producatori si peste 50 de firme. Iavorski cumpara curent de la stat si il vindea inapoi catre Autodacia Pitesti, Romcim, Astra, Santierele Navale Constanta si Galati, Automobile Craiova, Electrica Fieni, firme aflate in acei ani integral in posesia statului roman.

Buzaianu ne-a declarat ca asocierea cu Iavorski nu a insemnat nimic pentru el. „Iavorski este terminat in Romania. Nici nu cred ca mai are afaceri“, ne-a spus Buzaianu. Cu toate acestea, conform Registrului Comertului, familia Iavorski este implicata in nu mai putin de opt companii in Romania.

Insa Iavorski si firma Unicom au mai fost asociati in firma Seven Trust si cu o alta firma foarte importanta pe piata romaneasca a trading-ului de curent: Romelectro SA. Aceasta firma se afla pe lista ANRE a companiilor detinatoare de licente de furnizare si este condusa de catre Viorel Gafita, care a fost chiar si actionar direct in Seven Trust.

Pe langa Romelectro, Gafita mai are o firma pe lista ANRE a traderilor de curent, si anume Power Consult. Alaturi de Energy Holding, si Romelectro a fost mentionata in scandalul Rovinari-Turceni. Romelectro este asociata chiar si cu Electrica SA, firma de stat care ne trimite factura de curent acasa, in firma Electrica Soluziona SA.

Mai trebuie spus ca sediul Romelectro se afla in acelasi loc unde a functionat si firma Seven Trust, adica pe Calea Dorobantilor, la numarul 60.

Si-nca una:

Conexiunea bulgareasca

Legaturile dintre misterioasele personaje reprezentate de Corpataux si Buzaianu si importante felii din economia romaneasca sunt insa mult mai adanci. Elvetianul este si reprezentantul firmei INET AG, firma care detine Uzina Constructoare de Masini de la Resita. INET a preluat colosul industrial de la Resita in 2003, de la statul roman. La aceasta ora, UCM apare pe lista celor mai mari datornici la bugetul de stat.

„Ca urmare a incheierii intre AVAS, in calitate de reprezentant al statului, vanzator, si grupul elvetian INET AG, in calitate de cumparator, a contractului de privatizare a UCM Resita SA, statul roman si-a asumat obligatia de a sterge datoriile acumulate de companie in perioada administrarii ei de catre acesta“, ne-au declarat reprezentanti ai UCM Resita.

La scurt timp dupa preluare, in jurul UCM au fost infiintate o serie de firme satelit: UCM Trading, UCM Energy, firma aflata si ea pe lista companiilor licentiate de ANRE sa faca afaceri cu energie electrica sau Hydro Engineering SA.

In aceasta ultima firma, UCM Resita si implicit INET AG este asociata cu alta firma elvetiana, International Consulting Engineering, care in Romania este reprezentata de catre Dragos Dan Moldovan.

Acelasi Moldovan este, potrivit actelor obtinute de la registrul bulgar al comertului, unul dintre membrii firmei Energy Partners, infiintata la Sofia la sfarsitul lui decembrie 2005, firma in care Energy Holding detine 95% din actiuni.

Intrerupem aici nesfarsita inlantuire a acestei retele care seamana foarte bine cu retelele care traverseaza micuta noastra Europa si ne curenteaza rau buzunarele, in speranta ca ne citeste si doamna procuror general K?vesi, in ograda careia se cultiva lupta contra crimei organizate.

Dar, dupa ce respirati, puteti face conexiunea cu filiera Kremlinului-articol publicat pe Hotnews.ro in subsectiunea "Companii".

Documentare realizata de

Centrul Roman pentru

Jurnalism de Investigatie,

in cadrul unui proiect

finantat de SCOOP