Simbata, 14 octombrie, s-a constitutit la Sinaia reteaua est-europeana de ONG-uri „Coalitia pentru Parlamente Curate in Europa de Est (CPCEE)”, la initiativa Societatii Academice din Romania, initiatoarea acestei coalitii in Romania.

Decizia de a constitui aceasta retea a fost luata in urma unei conferinte la care au asistat NGO-uri din toate tarile Balcanilor de Vest si a Marii Negre, precum si reprezentanti ai Bancii Mondiale, Consiliului Europei, Parlamentului European, Pactului de Stabilitate din Balcani, Central European Trust, Presedintia Romaniei si Ministerul de Justitie din Romania.

Coalitia nou formata a luat decizia ca strategia adoptata in 2004 pentru alegerile parlamentare din Romania (Campania „Coalitia pentru un Parlament Curat”), care a dus la pierderea locului in Parlament de catre 98 de candidati si a contribuit semnificativ la insuccesul in alegeri al PSD, va forma modelul unor initiative similare in tarile membre ale retelei, toate aspirante la

integrarea in Uniunea Europeana. In functie de dimensiunea coalitiilor locale care se vor organiza si a momentului alegerilor, strategia romaneasca va fi exportata si adaptata nevoilor locale pentru a crea noi standarde de integritate in politica.

Reteaua din Balcani este finantata de catre National Endowment for Democracy si are ca scop transferul bunelor practici de la o tara la alta, sprijin tehnic si logistic pentru initiatorii acestor campanii. Participarea mebrilor retelei din regiunea Marii Negre a fost finantata de catre Friederich Ebert Stiftung, coorganizator al acestei conferinte.

Bulgaria si-a anuntat intentia de a organiza o asemenea coalitie pentru alegerile din Parlamentul European din anul 2007. Primul finantator care s-a decis sa sustina acest efort este grupul parlamentar al Verzilor din Parlamentul European.

Si coalitia din Romania si-a anuntat la 5 octombrie intentia de a organiza din nou aceasta campanie, de aceasta data in legatura cu alegerile romanesti pentru Parlamentul European.

Alina Mungiu-Pippidi, initiatorul acestei coalitii, a declarat in incheierea conferintei ca interesul trezit de aceasta campanie din Romania este de bun augur. „Numai conditiile puse de Bruxelles nu fac o democratie” a spus ea.

„Daca societatea civila si votantii din aceste tari nu fac un efort sa schimbe regulile jocului si sa aseze viata politica pe alte principii, astfel ca, indiferent cine vine la putere sa respecte anumite norme de integritate, publicul va fi repede dezamagit de revolutiile colorate.

Daca o revolutie electorala, precum cea din Ucraina, nu e urmata de o revolutie contra sistemului corupt, efectul pozitiv al revolutiei electorale se va pierde. Lupta pentru stabilirea unor norme si standarde de integritate in politica trebuie sa se adinceasca si sa se extinda in regiunea noastra, daca vrem ca oamenii sa prefere democratia comunismului”.

Membrii fondatori ai Coalitiei pentru Parlamente Curate in Europa de Est (CPCEE) sunt:

Albanian Institute for International Studies ( Albania )

Agenda Institute ( Albania )

Center for the Study of Democracy ( Bulgaria )

George Marshall Association ( Bulgaria )

Partnership For Social Development ( Croatia )

Caucasian Institute for Peace, Democracy and Development (Georgia )

TI-Georgia ( Georgia )

Transnational Crime and Corruption Center ( Georgia )

Analytica, ( Macedonia )

The Monitoring Center (Muntenegru)

The Network for Affirmation of the NGO Sector (Muntenegru)

Center for Democratic Transition (Muntenegru)

MANS (Muntenegru)

TI-Moldova (Republica Moldova)

CAPTES (Republica Moldova )

Coalitia pentru un Parlament Curat (Romania)

Youth Initiative for Human Rights ( Serbia )

Belgrade Center for Human Rights ( Serbia )

Fund for an Open Society ( Serbia )

U.S.-Ukraine Foundation (Ucraina)

Center for Ukrainean Reform (Ucraina)