Lucrurile s-au clarificat inaintea Conventului masonic in care se va hotari cine va fi viitorul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania: in preliminarii au ramas Eugen Ovidiu Chirovici - actualul Mare Maestru, si Radu George Serafim - realizator de programe la TVR 1. Sansele lui Chirovici sunt acum mult mai mari, Serafim fiind creditat cu cca. 35-40%.

Conventul MLNR este echivalentul Congresului, in cazul partidelor politice, de aceea miza este atat de mare pentru multi dintre liderii masoni. Din acest motiv, o analiza aprofundata a fenomenului masonic romanesc este utila publicului larg.

Favoritii

E.O. Chirovici este favorit la realegerea in functia de Mare Maestru al MLNR. Semnalele din interior confirma faptul ca multi dintre sprijinitorii lui R.G. Serafim vor vota in finala pentru Chirovici. In aceasta situatie, polarizarile interne vor deveni mai acute, o mare parte din "venerabilii onesti" fiind net impotriva acestui final anuntat.

Mari Maestri ai masoneriei iau pozitie vehementa impotriva fostilor lideri PCR si securistilor care folosesc ordinul in interese personale, sustin surse interne. Oameni politici, militari de grad superior, membri ai clerului inalt au devenit dupa 1990 masoni, cu scopul de a folosi ordinul drept trambulina a propriilor interese financiare, carieriste si politice.

De ce sunt atatia ofiteri superiori in masonerie

Pentru Romania post-1990, explicatia este relativ simpla: in primul rand, pentru ca este vorba de o structura disciplinar-ierarhica, din plin corespunzatoare tipicului militar. La initiere li se spune explicit ca respectarea legilor tarii este la baza ordinului. Cei din serviciile secrete sunt atrasi de faptul ca si in ordin secretul are rang de sacralitate.

Discretia defineste acest tip de organizatii. In al doilea rand, multi ofiteri sunt atrasi pentru a gasi aici o protectie specifica pentru multele fapte deplorabile comise inainte si - mai ales - dupa decembrie 1989.

De atunci, simpatizanti de marca ai fostului regim totalitar, militari si civili, au intrat in ierarhiile superioare ale masoneriei, unde, obtinand, uneori prin metode contestate, autoritate si functii, au reusit impunerea unor fosti colaboratori. Cu ajutorul acestora au transformat masoneria intr-o veritabila rampa de lansare economica si politica.

Intre actualii si fostii ofiteri de rang inalt, prezenti in masoneria romana in numar de peste 120, sustin sursele, se numara si generalii Gheorghe Rotaru (fost sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei), Alexandru Grumaz (fost prim-adjunct al comandantului STS), Eugen Badalan (fostul sef al Statului-Major General), Gabriel Naghi si Iulian Crainiceanu (fosti generali SPP), Dumitru

Sorescu (fost la IGP), Gheorghe Carp (fost la Jandarmerie si IGP), Ovidiu Soare (ex-SRI) etc.

Prezenta militarilor nu e un secret in Franta, nici in Marea Britanie sau Germania, dar lucrurile sunt aici discrete. Italia a constituit un caz special in anii '80, cand a fost in pragul unei lovituri de stat dirijate masonic. Si in Turcia moderna masoneria are un rol deosebit.

Un alt rol al militarilor masoni

Orice stat, orice guvern, orice forma de putere legitima are tendinta de a controla singur jocurile de pe teritoriul national. De aceea, niciun guvern nu-si permite ca pe teritoriul sau sa se dezvolte o masonerie prea puternica, cazul Italiei din anii '80 dovedind periclitarea statului de drept.

Multi ofiteri superiori se gasesc in masonerie si pentru a controla din interior ca aceasta sa nu devina un instrument politic prea influent. Din acest motiv, in majoritatea tarilor, chiar ofiteri ai serviciilor de informatii sunt masoni.

Cazurile notorii de la noi sunt colonelul Danut Tanasie, Mare Secretar al MLNR, fost operativ in ex-DIE, si Stefan Masu, Mare preot al Ritului de York, provenit, de asemenea, din ex-DIE, azi mari oameni de afaceri.

"Control absolut in MLNR, ca la Securitate"

Intrepatrunderea fara precedent dintre factorii politici si serviciile secrete in treburile interne ale masoneriei a dus la situatia ca, dupa 1990, atelierele masonice sa fie invadate de personaje de frunte ale fostului regim. Astfel, faptul ca E.O.

Chirovici l-a impus ca Pro Mare Maestru (adjunct al sau) pe Dinu Sararu, adus in MLNR de Razvan Theodorescu, dovedeste, conform surselor, "dorinta de a sprijini un anumit segment din fosta structura politica ceausista". Tendinta lui E.O.

Chirovici de a recupera personaje din fosta elita dictatorial-comunista s-a evidentiat, spun aceleasi surse, si prin numirea lui Danut Tanasie in functia de Mare Secretar al ordinului.

Din CV-ul acestuia rezulta ca "intre anii 1968-1992 a fost ofiter operativ in Serviciul de Informatii Externe (DIE, inainte de 1989 - n.n.) diviziunea TS (te lecomunicatii speciale - n.n.), pensionat in 1992, cu gradul de locotenent colonel".

Cuplul Chirovici-Tanasie este acuzat ca a inaugurat un sistem de conducere bazat pe eliminarea autonomiei Lojilor si impunand forme de control de tipul celor folosite de Securitate - raportarea continutului fiecarei convorbiri telefonice si a oricarui contact cu orice persoana mai importanta. Tot ei avizeaza primirea oricarui nou membru.

Situatia este suficient de bine cunoscuta in interiorul MLNR, pentru ca "realegerea celor mentionati sa devina subiectul unui autentic cosmar", spune vene-rabilul Dan Dobreanu.

Vor o lustratie interioara

O curatenie in masonerie este greu de imaginat din mai multe motive. Un principiu fundamental este ca atunci cand un Frate greseste el trebuie ajutat, nu "sa i se dea in cap".

Adica, atunci cand l-ai primit stiai pe cine primesti, ce fel de om trebuie sa fii ca sa-l dai afara? Principiul este inaltator, dar realitatea romaneasca este dezolanta: toleranta masonica a luat proportii pana la acoperirea efectiva a unor cazuri de coruptie, deturnari de fonduri, trafic de influenta, sustin contestatarii.

Dan Dobreanu anunta ca "in cazul in care Chirovici si echipa lui vor fi realesi eu trec in adormire" (mecanism folosit de masonerie in cazul unor grele persecutii - n.n.). Altii au hotarat sa infiinteze o alta Mare Loja romaneasca, ducand mai departe faima romaneasca in domeniul sciziunilor, dar macar curatita de elemente funeste.

Dan Dobreanu isi exprima parerea ca "masoneria romaneasca pornise prost si va sfarsi prost si din pricina combinatiilor de acoperire a numeroase marsavii".

Viitorul masoneriei, in desuetudine

In mentalul colectiv, masoneria este asimilata unei forte globale ce manipuleaza si conduce lumea. Lucrurile nu stau asa. Dincolo de aportul masoneriei la democratizarea vietii politice incepand cu secolul 18 ("Libertate, Egalitate..."), impunand votul egal in sisteme electorale consacrate, viteza de adaptare a masoneriei la era post-moderna a scazut mult.

Schimbarile majore de la inceputul secolului 21 au un impact atat de mare si sunt atat de rapide, incat o structura care are drept baza lucrarea lenta si temeinica nu mai poate face fata. Multa lume crede azi in existenta unui "Guvern mondial" si vede aceasta in masonerie, dar aceasta impresie este departe de realitate.

In fiecare an, in ianuarie are loc conferinta de la Davos (cu mii de participanti), in iunie - intalnirea grupului Bilderberg (cam 100 de persoane, cele mai influente din lume), iar in iulie, summit-ul G8, cu sefii de stat ai celor mai dezvoltate tari din lume. In foarte mica masura, personalitatile din aceste structuri sunt si masoni, dar ele dicteaza astazi directiile de dezvoltare a lumii.

Integral in Romania Libera