Cresterea numarului de supercomputere bazate pe tehnologia IBM Power a clasat compania IBM pe prima pozitie in topul celor mai bune 500 de supercomputere (TOP500 Supercomputer Sites List). In clasamentul celor mai puternice supercomputere din lume, numarul sistemelor IBM a fost de 237 din totalul de 500 si a insumat 49.6 procente din puterea totala de procesare.

Sistemul IBM Blue Gene/L, dezvoltat impreuna cu Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite si instalat in Laboratorul National Lawrence Livermore, a ajuns in fruntea listei cu o performanta de 280.6 teraflopi, adica mii de mii de miliarde de calcule pe secunda.

Supercomputerul IBM MareNostrum de la Centrul de supercomputere din Barcelona, bazat pe serverul blade IBM BladeCenter JS21, si-a recastigat pozitia de cel mai puternic supercomputer din Europa.

Numarul sistemelor bazate pe tehnologia Power Architecture a crescut de la 83 (in luna iunie) la 91. Performantele IBM in industria IT au fost propulsate si de puterea inregistrata pe diverse platforme de calcul, inclusiv de cresterea numarului sistemelor Blue Gene (de la 24 la 28 fata de lista anterioara) si clusterelor IBM bazate pe sistemele AMD Opteron (de la 31 la 55).

Numarul sistemelor IBM BladeCenter a crescut de la 132 la 145 fata de clasificarile TOP 500 din luna Iunie 2006. Sistemele bazate pe tehnologia IBM BladeCenter au inregistrat o performanta totala de peste 636 de teraflopi in clasificarea din luna Noiembrie.

Sistemele BladeCenter ofera clientilor o solutie de calcul inovativa, avand posibilitatea de a imbina servere, unitati de stocare, retele si software intr-un singur sistem.

“Suprematia IBM in domeniul supercomputerelor continua, datorita capacitatii noatre de a oferi clientilor cele mai variate solutii de calcul de inalta performanta din industrie,” a afirmat Dave Turek, vicepresedinte Deep Computing, IBM.

“Sistemele IBM - deseori proiectate si implementate in parteneriat cu clientii nostri - extind granitele descoperirilor stiintifice, permitand crearea de lumi virtuale si de simulari avansate, si aducand inovatii importante in randul clientilor nostri comerciali.”

Alaturi de sistemul Blue Gene/L din cadrul Laboratorului National Lawrence Livermore, pe primele 5 pozitii din TOP 500 se mai afla sistemul IBM Blue Gene/L Watson cu o performanta de 91.29 teraflopi; supercomputerul ASC Purple de la laboratorul national Lawrence Livermore, cu 75.76 teraflopi; si supercomputerul MareNostrum de la Barcelona Supercomputing Center, care a fost upgradat cu noile

blade-uri JS21 dubland performanta pana la 62.63 teraflopi. Sistemul Blue Gene/L si sistemul Purple sunt sisteme incluse in cadrul programului National Nuclear Security Administration's Advanced Simulation and Computing (ASC). Acesta este un program ce ofera siguranta, securitatea si stabilitatea stocului nuclear fara a decurge la teste subterane.

Tehnologia IBM cumuleaza peste 1.75 de petaflopi din totalul performantelor agregate de 3.527 petaflopi, ceea ce inseamna cu un petaflop mai mult decat totalul inregistrat de cel mai apropiat rival. Din lista celor mai bune 10 sisteme, IBM detine un numar de 4. In lista celor mai bune 100 de sisteme, numarul sistemelor detinut de IBM a fost de 44.

Din Noiembrie 2004, de cand IBM a anuntat disponibilitatea solutiei IBM System Blue Gene, o versiune comerciala a proiectului de cercetare, sistemele Blue Gene au intrat in clasament cu un numar record de 28 de unitati.

Bazata pe tehnologia IBM Power Architecture, solutia IBM System Blue Gene este optimizata pentru o banda mare de transfer, scalabilitate si capabilitati de a gestiona un flux mare de date, avand nevoie numai de o fractiune din puterea si spatiul necesare celor mai rapide sisteme de astazi.

IBM exploreaza o lista din ce in ce mai mare de aplicatii de calcul de inalta performanta (high performance computing - HPC) pentru solutiile Blue Gene, inclusiv in domenii precum stiintele naturii, modelare financiara, hidrodinamica, chimia analitica, dinamica moleculara, astronomie, cercetarea spatiului si climei.

Clasamentul "TOP500 Supercomputer Sites" a fost realizat si publicat de urmatorii experti din domeniul supercomputerelor: Jack Dongarra, Universitatea Tennessee; Erich Strohmaier si Horst Simon, NERSC/Lawrence Berkeley National Laboratory si Hans Meuer, Universitatea din Mannheim (Germania).

Intregul clasament poate fi consultat la adresa www.top500.org.