Petrom va investi peste trei miliarde de euro pana in 2010, din care pana la un miliard numai in 2007, pentru a securiza productia de titei si gaze a Romaniei, se arata intr-un comunicat al companiei.

„Ca si cea mai mare companie romaneasca, Petrom este hotarat sa se implice in conceptul general si in dezvoltarea strategiei nationale de energie.

Siguranta aprovizionarii energetice si gestionarea sustenabila a resurselor energetice reprezinta o preocupare continua atat pentru statul roman cat si pentru toate companiile din sectorul energetic, implicit pentru Petrom”, se mai arata in comunicat.

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a avut, marti, o intrevedere cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, tema principala de discutie fiind gasirea unor solutii prin care consumatorii casnici sa nu platesca mai mult pentru gazele naturale.

Astfel, Guvernul intentioneaza sa infiinteze un Fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze, prin care sa se evite, pana la sfarsitul anului 2008, ca acestia sa plateasca facturi mai mari.

"Am convenit, de principiu, sa gasim o formula prin care sa evitam, pe viitoarea perioada, pana la finele lui 2008, cresterea pretului la consumatorul casnic, datorita necesitatii alinierii preturilor la preturile mondiale", a declarat premierul.

Pe de alta parte, cei doi au discutat si despre securitatea energetica a Romaniei, mai precis despre proiectele de investitii OMV privind conducta de gaze Nabucco si cea de titei Constanta-Trieste.

Presedintele grupului austriac OMV s-a intalnit, luni, si cu presedintele Traian Basescu. In centrul discutiilor au fost tot securitatea energetica a Romaniei si impactul social al alinierii pretului energiei la nivel european.

Intalnirile au loc in contextul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de miercuri, cand vor fi discutate probleme referitoare la politica energetica a Romaniei.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.

In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2,97 miliarde de euro, veniturile inainte de impozitare fiind de 766 milioane euro.

In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 18 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente.

Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.