Batalia din energie ajunge in mijlocul clasei politice. Ministerul Economiei, Codrut Seres, a depus, luni, la Directia Nationala Anticoruptie, o plangere impotriva deputatului PD Ioan Oltean. Potrivit unor surse oficiale din minister, Seres il acuza pe Oltean de trafic de influenta.

Dupa cum a scris HotNews inca de vineri, Seres acuza presiunile lui Oltean pentru incheierea unor contracte favorabile pentru firma Beny Alex, patronata de omul de afaceri Vasile Tantas.

Seres vs. PD

Codrut Seres a declarat ca Oltean i-a cerut, de mai multe ori, sa ajute firma privata Beny Alex sa achizitioneze energie electrica de la stat. Ministrul reia aceste acuzatii la o saptamana dupa ce declarase ca asupra sa se fac presiuni politice pentru incheierea de contracte favorabile unor grupuri de interese, fara a nominaliza insa pe nimeni la acea data.

Plangerea depusa de Seres la DNA survine pe fondul unor controverse majore din piata energetica, al caror punct de plecare este decizia CSAT de desecretizare a tuturor contractelor de achizitie sau de privatizare a unor unitati. De asemenea, numele lui Seres este implicat in scandalul privind scurgerile de informatii secrete.

Deputatul PD a declarat ca actiunea ministrului Seres „este o incercare de a distrage atentia privind ultimele dezvaluiri la adresa lui si in special cele privindu-l pe bulgarul Stancev”. Aflat luni la Rovinari, Codrut Seres nu a vrut sa mai discute despre acest subiect.

Intre PD si Seres au aparut tensiuni inca de saptamana trecuta, cand ministrul Economiei a amanat o intalnire cu grupul parlamentar democrat pe tema energiei.

Patronul lui Beny Alex, anchetat pentru privatizarea unui hotel

Beny Alex, firma pentru care vicepresedintele PD Ioan Oltean ar fi intervenit, potrivit lui Codrut Seres, in vederea incheierii unor contracte de energie cu statul, este condusa de omul de afaceri Vasile Tantas, audiat de catre DNA intr-un dosar referitor la privatizarea hotelului Dacia din Satu Mare.

Conform NewsIn, el a fost audiat, in luna octombrie, de catre DNA in legatura cu tranzactia prin care a devenit actionar majoritar la hotelul Dacia.

Firma Beny Alex este unul dintre furnizorii de energie cu care directorul Complexului Energetic Turceni anunta, recent, ca va renegocia contractul incheiat, solicitand un pret conform celor obtinute pe piata bursiera.

Seres se plange Justitiei

Intr-o scrisoare deschisa pe care Codrut Seres a trimis-o luni ministrului Justitiei, procurorului general al Romaniei si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul acuza folosirea justitiei in scopuri politice in cadrul anchetei privind privatizarile strategice.

El afirma ca scurgerile de informatii in presa au ca scop denigrarea sa, lasand sa se inteleaga faptul ca actiunile sale deranjeaza jucatori importanti din piata.

"Constat ca a devenit o practica aparitia in presa a unor documente referitoare la anchete. In conditiile in care aceste anchete sunt finalizate, mi se pare normal ca rapoartele finale, in fapt concluziile investigatiilor, sa fie publice prin proceduri legale.

In ultimele zile sunt tinta unor atacuri bazate pe faptul ca numele meu apare intr-un act care pare sa faca parte din dosarul unei anchete abia incepute", arata ministrul Economiei si Comertului.