Polonia a anuntat, marti, ca va trimite aproximativ o mie de soldati in Afganistan, in lunile februarie si martie ale anului viitor. Ministerul polonez al Apararii a specificat ca militarii vor actiona in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), transmite AFP.

"Transferul de trupe va debuta in februarie asa cum a fost prevazut, insa anumite componente ale contingentului polonez vor fi transportate in Afganistan, in luna martie", a declarat Piotr Paszkowski, purtatorul de cuvant al ministerului.

In declaratia facuta, acesta nu a precizat numarul militarilor care vor fi trimisi in Afganistan in luna februarie si nici pe cel al soldatilor care vor fi transferati in cea de a doua etapa.

"Amanarea expedierii anumitor componente este necesara pentru pregatirea bazelor" in teren, a precizat el.

Polonia are, in prezent, in cadrul ISAF 190 de soldati si functionari civili ai armatei, stationati in majoritate la baza Bagram din nord-estul tarii.

Potrivit ministrului Apararii, Radoslaw Sikorski, trupele poloneze vor participa la actiuni reconstructie si de mentinere a pacii in Afganistanului.

La inceputul lunii noiembrie, presedintele polonez Lech Kaczynski a vorbit despre trimiterea a altor 1.010 de militari in Afganistan pentru o misiune care se va incheia la 13 octombrie 2007.

El a recunoscut ca noua misiune a armatei poloneze a starnit reactii Nnegative in randul populatiei, circa 76 la suta dintre polonezi se declara impotriva trimiterii militarilor in Afganistan, fata de 16 la suta care sustin aceasta idee, potrivit unui sondaj realizat in luna octombrie.

In prezent, misiunea ISAF asigura securitatea in nordul si vestul Afganistanului. Armata americana a actionat, din 2001, in cadrul misiunii „Enduring Freedom“, in sudul si estul tarii, unde fortele fidele fostului regim taliban si organizatiei teroriste Al-Qaida sunt inca active.

Pana in luna octombrie, ISAF numara 18.500 de militari din 37 de state membre NATO sau partenere ale NATO si se spera ca numarul acestora sa creasca pana la 20.000 in primele luni ale anului viitor.

In prezent, 340 de militari romani participa la misiunea ISAF, iar alti 450 se afla sub comandament american, in „Enduring Freedom“.