Cel mai dur Cod Rutier din Europa, o scumpire cu 5% a energiei electrice, o campanie de vaccinarea impotriva pestei porcine, o noua bancnota pe piata de 200 lei si rest numai in moneda noua, acestea sunt noutatile pe care ni le aduce ziua de 1 Decembrie.

Si sa nu uitam de festivitatile de Ziua Nationala: parada militara de la Arcul de triumf, momente solemne la Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol, ceremoniile organizate la Alba Iulia dar si in alte orase din tara.

Noul Cod Rutier intra in vigoare la 1 decembrie

Incepand cu data de 1 decembrie viata soferilor se va complica in urma intrarii in vigoare a noului cod rutier. Acesta abordeaza un sistem nou prin care soferii sunt amendati cu puncte de penalizare, cumularea unui numar de 15, atragand automat suspendarea permisului de conducere.

Unul din aspectele cele mai importante il constituie exonerarea soferilor in cazul provocarii unui accient de circulatie produs ca urmare a neatentiei pietonilor.

De la 1 decembrie

Energia electrica se scumpeste cu 5%

Incepand de vineri, populatia va plati cu aproape 5% mai mult pentru electricitatea consumata. Masura a fost luata ca urmare a cresterii pretului la gaze naturale si a debitului scazut al Dunarii, care a influentat negativ productia de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca din cauza disfunctionalitatilor din alimentarea cu carbune, a fost necesara cresterea pretului la energie electrica mai devreme cu o luna.

Ultima scumpire la energie electrica a avut loc in ianuarie 2006, cand tarifele au crescut cu 1,85%.

Pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si industriali cu un consum redus a fost majorat cu 8,5%, incepand din 11 noiembrie.

O noua bancnota pe piata: 200 lei

De 1 decembrie, Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie bancnota de 200 de lei noi, echivalentul a doua milioane de lei vechi. Aceasta va avea, pe avers, portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers statutia Ginditorului de la Hamangia.

Vom primi rest doar in moneda noua!

Firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie, incepand de astazi, bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR). Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata in luna decembrie.

De 1 decembrie incepe vaccinarea impotriva pestei porcine

Incepand cu prima zi a lunii decembrie, Ministerul Agriculturii va demara campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine. Vaccinarea este gratuita si va fi coordonata de medicul veterinar autorizat de la Directiile judetene sanitar-veterinare. Costurile totale ale campaniei sunt de 45 milioane de euro.