Parlamentul ucrainean a votat, vineri, pentru demiterea ministrului de externe Boris Tarasiuk. Acesta este un aliat al presedintelui Viktor Iuscenko si adept al politicii pro-occidentale si pro-NATO, transmite AFP.

Pentru a se evita jocurile de culise, masura demiterii a fost luata si in cazul ministrului de Interne. Deciziile risca sa provoace insa o noua criza intre presedintele si premierul ucrainean.

Votul survine la doua zile dupa izbucnirea unor noi tensiuni intre seful guvernului si ministrul Tarasiuk, acesta din urma incercand sa impiedice vizita in SUA a premierului ucrainean.

Aceste hotarari luate de legislativul ucrainean risca sa provoace insa o noua criza intre seful guvernului si seful statului, care si-a exprimat dezacordul cu cele hotarate de parlament. De altfel, si partidul prezidential Ucraina Noastra a denuntat demiterile celor doi ministri, considerandu-le drept "ilegale".

Constitutia Ucrainei ii confera presedintelui Iuscenko dreptul de a supune aprobarii parlamentului candidatura pentru ocuparea postului de ministru de Externe. Prin urmare era nevoie si de acceptul presedintelui pentru inlaturarea din functie a ministrului de Externe, ceea ce nu s-a intamplat.

Din cei 450 de deputati, 241 au votat in favoarea acestei rezolutii a parlamentului ucrainean. Parlamentul, ca si guvernul condus de Viktor Ianukovici, este de cateva luni in conflict cu presedintele Viktor Iuscenko.