Artista Lia Perjovschi a deschis prima expozitie personala la Londra. Expozitia, intitulata Cronologii, prezinta fragmente din "Istoria subiectiva a artei" a Liei Perjovschi, cu imagini si texte din Modernism pana astazi. Gazduita de Galeria Yujiro, unul dintre cele mai noi spatii de arta contemporana londoneze, expozitia va fi deschisa in perioada 1 decembrie - 31 ianuarie.

De aproape 20 de ani, Lia Perjovschi a dezvoltat o vasta arhiva, care include carti, texte, imagini si lucrari video despre evolutiile culturale survenite in ultimii cincizeci de ani.

Arhiva de arta contemporana (CAA), ca institutie alternativa, este o sursa de informare si platforma pentru dialog. Practica sa interdisciplinara recupereaza, acumuleaza si disemineaza informatii din arii de interes inaccesibile in Romania pana in 1989, intr-o arhiva subiectiva de texte, imagini si obiecte-replici ale unor lucrari de referinta din istoria artei si a ideilor contemporane.

CAA este un "context in miscare", un "muzeu in dosare", care contribuie atat la dezvoltarea artistilor si institutiilor independente din Romania, cat si la vizibilitatea acestora in context international.

Expozitia Cronologii prezinta fragmente din "Istoria subiectiva a artei" a Liei Perjovschi, cu imagini si texte din Modernism pana astazi. Lucrarile, numite "Cronologie generala", "Cronologia culturii romanesti " si "Cronologie personala", editate si revizuite printr-o investigatie permanenta, urmaresc sa afle cine, ce si cum intra in arhiva istoriei.

Insemnarile apar ca diagrame ori scheme arborescente, cu ramificatii si conexiuni intre arii multiple de cunoastere, precum istorie, istoria si teoria artei, politica si limbaj.

Expozitia prezinta, totodata, colectiile de vederi si pungi de plastic achizitionate de Lia Perjovschi din 1990 pana in prezent, din galeriile si institutiile internationale de arta vizitate. Alaturi de acestea sta "masa de detectiv" a artistei, cu replici ale unor lucrari de arta celebre, sigilate si numerotate, ca probe ale unei investigatii in curs.

O premiera in cadrul expozitiei este ziarul numit CAA/CAA, editat si produs de Lia Perjovschi pentru a disemina informatii despre progresul arhivei si proiectele sale viitoare, informeaza un comunicat.de presa al ICR Londra.

Expozitia este insotita de o serie de ateliere creative si dezbateri la care, alaturi de artisti si teoreticieni britanici, vor participa in ianuarie 2007 analistul politic Alina Mungiu-Pippidi si presedintele Grupului pentru Dialog Social Radu Filipescu.

Lia Perjovschi s-a nascut in 1961 la Sibiu. Traieste si lucreaza la Bucuresti. Este fondatoarea CAA (Contemporary Art Archive), Centru pentru Analiza Artei, Bucuresti.