Guvernul pakistanez a vandut vineri un pachet de 10% din actiunile celei mai mari companii petroliere din tara, Oil and Gas Development Corporation, unor investitori internationali pentru 813 milioane de dolari, potrivit Associated Press.

Marea majoritate a actiunilor au fost achizitionate de investitori institutionali din SUA, Marea Britanie, Asia si Orientul Mijlociu, restul fiind preluate de investitorii locali, a anuntat intr-un comunicat de presa Comisia de Privatizare din Pakistan.

Oil and Gas Development este cel mai mare jucator pakistanez din domeniul petrolului si gazelor si cea mai mare companie din Pakistan dupa valorea de piata.

Privatizarea acestei companii marcheaza un punct de cotitura in procesul de reforma economica a Asiei de Sud, unde Pakistanul si India au incercat, in ultimii ani, sa atraga cat mai multi investitori straini.

"Succesul acestei oferte trimite un puternic semnal de incredere investitorilor institutionali din intrega lume si, deasemenea, este un semn de bun augur pentru cresterea participarii Pakistanului pe pietele internationale de capital", a declarat ministrul pakistanez al Privatizarii, Zahid Hamid.

Tranzactia de vineri urmeaza unei oferte publice initiale de actiuni din anul 2003, in care 5% din actiunile companiei au fost scoase la vanzare la bursa de valori locala. In prezent guvernul din Pakistan detine 85% din actiunile companiei Oil and Gas Development.

Oil and Gas Development a vandut a anul trecut 31.930 barili de petrol pe zi si controleaza 47% din piata petroliera si 23% din piata gazelor naturale din Pakistan.

Comisia de Privatizare din Pakistan a fost infiintata in 1991, de atunci reusind sa incheie peste 160 de tranzactii, in sectoare precum energie, banci, ziare si combinate chimice.