Ministrul francez al afacerilor europene, Catherine Colonna, a felicitat Bulgaria vineri, 1 decembrie, in timpul vizitei sale la Sofia, pentru decizia de a inchide partial centrala nucleara Kozlodui, scrie AFP.

Bulgaria, una dintre cele mai mari exportatoare de energie nucleara din Europa, a acceptat cu inima indoita sa inchida doua reactoare de 440 MW ale centralei Kozlodui pana la sfarsitul anului 2006, desi acestea au fost recent modernizate.

Uniunea Europeana considera, insa, ca modernizarea lor nu a fost suficienta pentru cresterea securitatii nucleare, intrucat reactoarele au fost proiectate dupa modele care sunt acum invechite.

Colonna a anuntat participarea grupului francez Areva la constructia unei noi centrale nucleare la Belene, la est de Kozlodui. Areva si Siemens Germania sunt subcontractori ai companiei ruse Atomstroyexport in acest proiect, evaluat la 4 miliarde de euro, ce va demara curand. Atomstroyexport a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagar socialist, inclusiv cea de la Kozlodui.

Bulgaria va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, impreuna cu Romania.