Guvernul SUA are toate motivele sa creada ipoteza ca Al Qaida pregateste un atac cibernetic. Oficialii au lansat o alerta catre companiile americane private care ofera in special servicii financiare. Bursele virtuale si firmele care se ocupa de tranzactii financiare on-line sunt primele vizate de alerta guvernamentala.

Avertismentul se bazeaza pe o amenintare lasata de Al Qaida. Grupul de militanti islamisti sustine ca, incepind de astazi, incepe cosmarul. Luna decembrie va fi luna atacurilor cibernetice. In teorie, organizatia terorista are toate resursele sa sparga condurile de protectie ale companiilor private si sa sa le jefuiasca virtual. Departamentul de Securitate interna a confirmat averismentul.

Insa, subliniaza oficialii americani, trebuie inteles ca aceasta alerta este la acest moment doar una preventiva. Comunitatea financiara americana nu a intrat in panica, pietele reactionand in mica masura sau chiar deloc.

Robert Albertson, strateg financiar sef la Sandler O’Neill & Partners din New York, a apreciat ca este putin probabil ca membrii al-Qaida sa poata cauza pagube serioase site-urilor financiare.

“Nu spun ca nu trebuie luate precautii, dar nu inteleg cu anume ar putea crea probleme serioase”, a adaugat el. Brian Jenkins, expert in terorism la institutul RAND Corp., a spus ca asemenea amenintari nu sunt iesite din comun. “Exista o serie constanta de indemnuri jihadiste de a ataca diverse tinte.

Organizatiile financiare sunt oricum la un nivel relativ ridicat de alerta, din cauza atacurilor frecvente”, a spus el. O sursa guvernamentala a precizat ca institutiile de resort au fost informate cu privire la amenintare.

Cronica Romana