Aproape intreaga America Latina pare sa imbratiseze stanga politica. In unele tari e vorba de o stanga moderata, in altele de tendintele radicale, puternic nationaliste si anti-americane. A fost o vreme cand la moda era gulerul lui Mao, sau tinuta kaki si bocancii inalti ai lui Fidel Castro.

Acum "se poarta" bereta lui Hugo Chavez si puloverul cu dungi multicolore al lui Morales, inspirate din stilul revolutionarului Che Guevara.

Informatia pe scurt:

  • In Ecuador, noul presedinte ales este Rafael Correa, un socialist cu discurs anti-american
  • Correa se adauga unei intregi pleiade de lideri sud-americani de stanga, care militeaza pentru echitate sociala
  • Discursurile multora dintre acesti lideri sunt inspirate de retorica lui Che Guevara
  • SUA sunt ingrijorate din cauza ascensiunii socialistilor la putere in America Latina

    America Latina basculeaza de la liberalism la socialism

    Evo Morales, presedintele Boliviei

    Valuri succesive de evenimente, mai mult sau mai putin dramatice, au marcat in ultimele decenii America Latina. Continentul a cunoscut dictaturi militare si regimuri de dreapta instalate prin forta armata si miscari de gherila.

    De cativa ani insa, lucrurile s-au schimbat. Alegerile democratice au adus la putere, unul dupa altul, lideri care se declara mai mult sau mai putin de stinga si care, macar in discursurile lor, afirma ca vor sa schimbe politica deceniului trecut.

    In anii '90, dupa revenirea la democratie a numeroaselor state latino-americane, se banuia ca a sosit vremea neoliberalismului, insa fantomele trecutului si spiritul tinerilor revolutionari au demonstrat contrariul.

    [c:1:s]Sub presiunea institutiilor financiare internationale si privirea atenta a Statelor Unite, in deceniul trecut, guvernele latino-americane s-au straduit sa vindece saracia, coruptia si inegalitatile, adaptandu-se noile reguli ale mondializarii.

    Acum, autoritatile latino-americane incearca sa schimbe aceste politici marcate de dispretul social si excludere. Asadar, un "viraj spre stanga", fie in stilul pragmatic al presedintelui brazilian Inacio Lula da Silva, fie in maniera populista a venezuelanului Hugo Chavez.

    Luand in calcul toate tendintele, de la cea mai moderata la cea mai radicala, stanga inspira astazi, in grade diferite, guverne din Argentina, Brazilia, Chile, Venezuela, Bolivia, Uruguay, Nicaragua si, mai nou, Ecuador.

    Trei sferturi din continentul sud-american se afla acum sub conducerea unor reprezentanti ai stangii; cu totii au ajuns in fruntea tarilor latine condusi, parca, de spiritul nemuritor al "comandantului Che Guevara", unul dintre miturile fundamentale ale Americii Latine.

    Multi dintre actualii lideri din America Latina au simpatii mai mult sau mai putin manifeste pentru vechile idealuri revolutionare, adoptand o politica romantica gen Che Guevara. Un exemplu elocvent in aceasta situatie este Daniel Ortega, un fost marxist actual sandinist, ales presedinte al statului Nicaragua la inceputul lunii noiembrie.

    Havana versus "Visul America"

    Administratia americana urmareste cu mare ingrijorare situatia politica din tarile unde sortii par sa incline in favoarea unor nationalisti cu discursuri populiste, care ameninta sa instaureze in aceasta regiune un regim anti-american.

    Mario Vargas Llosa explica mai demult sentimentele anti-SUA ale sudamericanilor astfel: "n-am fost in stare sa le iertam niciodata faptul ca o mana de colonisti saraci, care au ajuns aici dupa noi si erau cat p-aci sa moara de foame in primii ani, au reusit sa construiasca cea mai bogata si mai puternica tara din lume, in vreme ce noi continuam sa ne zbatem in saracie si coruptie".

    Asa se face ca lideri precum Fidel Castro (Cuba), Lula da Silva (Brazilia), Evo Morales (Bolivia), Hugo Chavez (Venezuela) si Rafael Correa (presedintele ales saptamana aceasta al Ecuadorului) isi trag seva din acelasi curent politic: socialismul populist.

    Fostul ministru american al Apararii, Donald Rumsfeld, a descris drept ingrijorator faptul ca in mai multe tari din America Latina au fost alesi ca presedinti lideri de stanga.

    "Electoratul alege anumiti lideri si apoi observa aparitia unui sistem corupt. Rezultatul e ca apar lideri populisti care au succes la mase si in alegeri - cum e cazul lui Evo Morales in Bolivia - iar acest lucru ne ingrijoreaza", a spus Donald Rumsfeld.

    Fidel Castro si Hugo Chavez

    "Apoi e cazul lui Chavez in Venezuela, o tara cu multi bani din petrol. Chavez e un om ales in mod legal, asa cum si Adolf Hitler a fost ales legal, iar apoi a acaparat puterea", a mai spus fostul ministrul american al Apararii.

    Situatia politica latino-americana, in viziunea unui analist

    Incercand sa descrie fenomenul politic la care asistam in America Latina, unii analisti recurg la termenul de populism. In general, cuvantul e folosit pentru acei politicieni care cauta sa obtina popularitate in randul alegatorilor, apeland la instinctele primare ale acestora. Nu insa si in America Latina.

    "In America Latina, cuvantul "populism" nu are o semnificatie chiar atat de rea, spune Javier Farje, analist si corespondent BBC News.

    "Practic, acesti presedinti incearca sa atraga simpatia majoritatii populatiei, transmitand mesaje simple, mesaje diferite de cele pe care oamenii le-au auzit in ultimii 50-60 de ani."

    "Populismul lui Chavez, de pilda, se traduce printr-o atitudine de neincredere la adresa Statelor Unite, atitudine pe placul multor sud-americani, si, de asemenea, prin incercarea de a utiliza o parte din veniturile provenite din vanzarile de petrol pentru a pune in practica programe sociale, lucru care nu s-a mai petrecut pana acum in Venezuela", a mai adaugat Farje.