Lumea afacerilor din vestul tarii cauta si gaseste cu tot mai multa greutate angajatii de care are nevoie.

Pe de-o parte, somajul ajunge in Timis la doar 1,9 procente, iar pe de alta parte, managerii multinationalelor reclama calitatea pregatirii absolventilor de universitati.

Dupa ce EVZ a identificat, impreuna cu managerii unor importante companii straine, principalele probleme legate de calitatea fortei de munca, angajatii au si ei cateva lucruri de care sa se planga, dar si cateva motive sa-si doreasca sa lucreze intr-o companie straina.

Astfel, managerii reclama faptul ca diplomele romanesti nu sunt o garantie a calitatii profesionalismului absolventului, ca mentalitatea romaneasca "las’ ca merge si asa" este extrem de daunatoare pentru companie si ca tinerii romani renunta cu mare usurinta la un job de indata ce pretentiile angajatorului cresc.

O parte dintre angajati reclama insa regulile prea stricte ale patronilor straini, motiv pentru care, in cazul in care sunt concediati, dau angajatorul in judecata.

Multinationalele isi fura angajatii-cheie

Reprezentantii firmelor de recrutare si intermediere forta de munca care actioneaza in vestul tarii vorbesc despre noi tendinte pe piata atunci cand multinationalele cauta un om-cheie pentru compania lor.

"Chiar daca interesul tinerilor pentru multinationale este mare, el a scazut in ultima perioada pentru ca, deja, posibilitatile de avansare intr-o companie mare sunt limitate, iar promovarea este mai grea intrucat pozitiile-cheie sunt ocupate. Astfel ca multi prefera companiile mai mici si, foarte important, cele care intra acum pe piata.

Intr-o companie noua, posibilitatile de avansare sunt mai mari", ne-a declarat Adelina Tarziu, manager la Cassablanca Services.

Ea a adaugat ca, la randul lor, companiile straine care vin sunt si ele interesate de oameni deja pregatiti. "O noua tendinta este aceea ca, atunci cand apare cineva nou pe piata, se recruteaza de la o firma deja consacrata si de acolo migratia se produce in echipa", mai spune Tarziu.

Pachetul salarial si stabilitatea

Angajatii romani prefera multinationalele pentru cariera, avansare, pachet salarial si stabilitate. Potrivit intermediarilor de pe piata fortei de munca, romanilor li se par mult mai de incredere angajatorii straini, mai cu seama companii foarte mari, din punctul de vedere al stabilitatii locului de munca.

"Stii clar ca atunci cand o companie straina intra pe piata are planuri de management, de afaceri si de obicei ele sunt pe termen mediu si lung. Nu mai este foarte important salariul, ci ceea ce ofera in pachetul salarial: de la masina, laptop, telefon de serviciu, stagii de pregatire in strainatate, asigurari medicale", ne-a declarat Larisa M., angajata unei companii straine la Timisoara.

"Nu-i mai intereseaza neaparat marimea salariului. Am avut cazuri cand a plecat de la 1.200 de euro la o mie de euro, pentru ca etapele de avansare cu bonusurile aferente ii aduceau un castig total mai mare", a mai declarat Adelina Tarziu, de la firma de recrutare

Nemultumiri si procese

O parte dintre angajatii romani din multe companii multinationale bana-tene se plang de practicile folosite in relatia cu personalul. Cele mai mari probleme sunt reclamate in compania Solectron, unde peste 50 de angajati au dat in judecata firma reclamand incalcari ale legislatiei muncii si ale contractului colectiv pe ramura.

Integral in Evenimentul Zilei