Hackerul roman a readus Romania in atentia presei internationale, unde cel putin 246 de materiale, potrivit Google News, informeaza despre isprava aradeanului.

Dupa ce tribunalul american va decide asupra sentintei, Faur va fi adus la Los Angeles, scrie Gandul, insa Cotidianul se intreaba daca aradeanul va fi extradat

intrucat vechiul tratat bilateral de extradare nu se refera si la infractiuni din domeniul IT.

Un hacker roman risca 54 de ani de inchisoare in SUA

Ana ILIE

Victor Faur, un roman in varsta de doar 26 de ani, a fost pus ieri sub acuzare de un tribunal federal din Los Angeles, Statele Unite, pentru ca a spart codurile a peste 150 de calculatoare ale Agentiei Spatiale americane (NASA), ale Departamentului pentru Energie si ale Marinei, cauzand pagube de 1,5 milioane de dolari, potrivit publicatiei Los Angeles Times.

Faur trebuie sa raspunda la zece capete de acuzare, noua pentru spargerea codurilor computerelor si unul pentru conspiratie.

Daca va fi gasit vinovat, romanul va fi condamnat la 54 de ani de inchisoare. Los Angeles Times informeaza ca Faur este acuzat si in Romania pentru delicte asemanatoare.

Dupa ce tribunalul american va decide asupra sentintei, Faur va fi adus la Los Angeles. Deocamdata nu se stie daca Faur are un avocat in Statele Unite care sa il apere. Aceeasi publicatie dezvaluie ca barbatul, originar din Arad, este liderul grupului de hackeri cunoscut sub numele de "WhiteHat Team".

Integral in Gandul

Hacker la Arad, spaima la NASA

Cristian Stanescu

Comisie rogatorie

Departamentul de Justitie al SUA a solicitat audierea lui Faur prin comisie rogatorie, dar, pina in momentul de fata, autoritatile americane nu au solicitat extradarea lui. Daca o astfel de cerere ar fi facuta, numai o instanta de judecata romana ii poate da curs.

Conform Conventiei de extradare incheiata de Romania cu Statele Unite, „partile nu pot fi obligate sa isi extradeze propriii cetateni“.

Acest lucru ar fi posibil doar daca SUA ar garanta ca, dupa judecarea si eventual condamnarea sa, Victor Faur va fi trimis in Romania pentru a-si ispasi pedeapsa. Un inconvenient juridic il constituie insa diferentele de pedepse dintre sistemele juridice din cele doua tari.

Il dam pe hacker americanilor?

Anul trecut, SUA au mai cerut extradarea unui roman, condamnat tot pentru infractiuni informatice, dar Curtea de Apel Bucuresti a refuzat sa aprobe extradarea acestuia, pentru ca magistratii nu au considerat suficiente garantiile oferite de americani ca romanul va fi returnat Romaniei pentru executarea pedepsei.

In prezent, Romania si SUA sint in faza de negociere a unui nou tratat de extradare, pentru ca cel incheiat in 1924 nu contine prevederi referitoare la o serie de infractiuni, asa cum sint cele din domeniul informatic.

Integral in Cotidianul