Scandalul otravirii la Londra a fostului spion rus Alexandr Litvinenko ia amploare. Inca doua persoane au fost contaminate cu poloniu 210, substanta radioactiva care a provocat moartea lui Litvinenko, scrie AFP.

Autoritatile britanice au anuntat, vineri seara, ca italianul Mario Scaramella, una dintre ultimele persoane care s-au intalnit cu Litvinenko in 1 noiembrie, a fost, de asemenea, contaminat cu poloniu 210.

Un purtator de cuvant al Agentiei de Protectie a Sanatatii din Marea Britanie (HPA) a declarat poloniul din organismul sau, "ii poate pune in pericol viata". Scaramella a fost internat la University College Hospital, in aceeasi rezerva unde a fost ingrijit Litvinenko.

Daca medicii sunt optimisti in privinta starii de sanatate a lui Scaramella, presa britanica de sambata scrie ca sansele sale de supravietuire sunt practic nule.

Mario Scaramella il intalnise pe Litvinenko in 1 noiembrie, intr-un restaurant din centrul Londrei. El i-ar fi prezentat lui Litvinenko o lista cu viitoarele "tinte" ale serviciilor secrete rusesti. In aceeasi seara, fostul spion rus a inceput sa aiba primele simptome de otravire. El a murit in 23 noiembrie.

Sotia fostului spion rus, contaminata si ea

Tot HPA a anuntat ca un membru al familiei Litvinenko a fost contaminat cu substanta radioactiva, intr-o cantitate destul de importanta pentru a-i provoca "o boala de scurta durata". Membrii institutiei nu au vrut insa sa dezvaluie identitatea persoanei.

Potrivit Sky News, urme de poloniu au fost gasite pe hainele sotiei lui Litvinenko. Deocamdata, nu se stie daca exista substanta radioactiva si in organismul acesteia.

Avioane contaminate

Autoritatile Britanice investigheaza, de asemenea, un avion rusesc si trei britanice in cadrul anchetei privind moartea spionului rus Alexandr Litvinenko, la Londra.

Urme radioactive, de poloniu 210, au fost depistate la bordul a doua avioane British Airways, in prezent imobilizate pe aeroportul Heathrow din Londra si la un aparat, retinut la Moscova, a explicat Reid.

Un al patrulea avion, sosit joi la Heathrow, face obiectul unor controale la Londra, a precizat oficialul.

In acelasi timp, ministrul britanic de Interne, John Reid, a anuntat joi, ca agentii Scotland Yard au gasit urme radioactive in 12 dintre cele 24 de locuri din Londra verificate de politie. El a asigurat ca in ancheta nu vor fi presiuni politice.