Biroul Politic al Partidului Conservator a votat, duminica, in unanimitate, iesirea de la guvernare a formatiunii. Rezolutia a fost confirmata ulterior de Consiliul National, convocat in sedinta extraordinara.

Rezolutia Biroului Politic prevede retragerea imediata a reprezentantilor PC din actualul Guvern si trecerea in opozitie, toti reprezentantii conservatorilor in actualul Executiv urmand sa-si dea luni demisia.

Voiculescu, atac dur la Basescu

Presedintele PC, Dan Voiculescu a atacat foarte dur Partidul Democrat si pe presedintele Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca este "un papusar" care vrea ruperea PNL.

“PD se apropie cu viteza mare de partid totalitar. E un partid de neocomunisti, care a trecut foarte usor de la stanga esicherului politic la dreapta, un partid umflat de presedintele Traian Basescu si care se va desumfla odata cu el”, a spus liderul PC.

Motivele deciziei

Conservatorii s-au aratat foarte nemultumiti de faptul ca proiectele lor legislative nu au fost sustinute in Parlament de colegii de Coalitie. Picatura care a umplut paharul a fost respingerea in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, a proiectului PC de reducere a TVA la alimentele de baza de la 19 la 9%.

In plus, conservatorii acuza faptul ca nu au fost sustinute nici proiectele de modificare a legii privind sistemul public de pensii, cel verificare a provenientei averilor care nu pot fi justificate si amendamentele la Codul fiscal pentru neinmpozitarea profitului reinvestit.

Prin plecarea de la guvernare, conservatorii renunta la un post de vicepremier, la unul de ministru-cel al Economiei, la 6 functii de secretar de stat si la 11 reprezentanti in agentii guvernamentale.

Clasa politica se gandeste la anticipate

Decizia conservatorilor a fost primita cu circumspectie de partidele aflate la guvernare. Reprezentantii PNL au recunoscut ca sunt pusi intr-o situatie dificila, in timp ce liderii PD s-au intalnit la ceas de seara cu presedintele Basescu. Tot cu Basescu s-a intalnit si premierul Tariceanu, fara ca detalii ale discutiei sa fie facute publice.

In timp ce PRM a anuntat ca se pregateste de anticipate, UDMR a recunoscut ca aceasta solutie ar putea aduce iesirea in criza. Reprezentantii PSD s-au ferit sa adopte o pozitie transanta legata de posibilitatea declansarii anticipatelor.