Augusto Pinochet, fostul dictator chilian, a fost la un pas de moarte dupa ce a suferit un atac de cord, duminica dimineata, fiind transportat de urgenta la un spital din capitala Santiago. Medicii care l-au operat au declarat ca starea pacientului este grava, dar stabila, relateaza Reuters.

Potrivit unui prim comunicat, Augusto Pinochet a suferit un infarct si un edem pulmonar in dimineata zilei de duminica, in jurul orei 2:00 AM. Medicul Juan Ignacio Vergara a declarat ca Pinochet a fost supus unui by-pass cardiac si este constient, respira fara asistenta si in stare stabila dupa operatie.

Generalul Guillermo Garin, un prieten apropiat al familiei Pinochet, a confirmat vestea si a precizat ca Pinochet a primit duminica dimineata, la spital, ultima impartasanie.

Fostul dictator, care a implinit 91 ani pe 25 noiembrie, se afla in arest la domiciliu inca de la inceputul lunii noiembrie, fiind pus sub acuzare pentru 23 de cazuri de tortura si aproximativ 36 de cazuri de disparitie a unor persoane pe care le-a considerat "incomode" in timpul regimului sau.

De ziua sa, sotia fostului dictator a citit o declaratie prin care Pinochet si-a recunoscut pentru prima oara "responsabilitatea politica" pentru abuzurile comise de regimul sau.

Saptamana trecuta, Pinochet a fost condamnat la arest la domiciliu si pentru executarea a doi bodyguarzi ai lui Salvador Allende, fost presedinte socialist, ales democratic, indepartat de la putere de Pinochet printr-un puci in 1973.

Pinochet a folosit un pacemaker in ultimii ani si a fost diagnosticat si cu o forma usoara de nebunie, din cauza unor atacuri cerebrale, diabet si artrita. Conditia sa fizica a fost invocata pentru a nu fi supus unui proces in care era acuzat de crima si rapire.

Generalul Augusto Pinochet a condus cu mana de fier tara intre anii 1973 - 1990 si a generat cel mai sangeros regim din istoria statului Chile. Pana in prezent, Augusto are pe constiinta 3309 victime din randul oponentilor politici, fiind inca cercetat in aceste cazuri.

In timpul dictaturii sale a functionat o "caravana a mortii", insarcinata cu eliminarea opozantilor. La 16 octombrie 1998, Pinochet a fost arestat la Londra, in urma unei proceduri initiate de justitia spaniola.

Michelle Bachelet, acum presedinte al Republicii Chile, a fost si ea torturata, impreuna cu mama sa, in centrul de detentie de la Villa Grimaldi. Aproximativ 4.500 de detinuti politici au trecut prin acest centru, dintre care 226 au fost declarati disparuti.