Conservatorii din Guvern sunt, cu cateva exceptii, ilustri necunoscuti, putin remarcati in cei doi ani cat au facut parte din Executiv. Cei mai vizibili au fost Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, si Bogdan Pascu - vicepremier.

Bogdan PASCU: Ministru de Stat, Vice Prim-Ministru , 39 de ani, inginer mecanic, specializari in administrarea afacerilor si managementul firmei.

Pana la numirea in Executiv, Bogdan Pascu a fost lider al grupului parlamentar conservator din Camera Deputatilor. Face parte din structurile de conducere ale partidului si este presedinte al Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu". A preluat postul de vicepremier in urma demisiei lui George Copos, in iunie 2006.

Intre 1998 si 2000, Pascu a fost director comercial la Automotive Trading Services SRL, importator Citroen, compania la care premierul Calin Popescu-Tariceanu detine 90% din actiuni. El mai detine si un milion de actiuni la societatea Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a lui Dinu Patriciu.

Ca ministru fara portofoliu, a avut mai degraba o prezenta formala in activitatea Executivului. A sprijinit insa proiectul legislativ privind neimpozitarea profitului reinvestit si a incercat o apropiere de mediul de afaceri.

Codrut SERES: Ministrul Economiei si Comertului, 37 de ani, inginer mecanic, absolvent de tehnica militara, specializare post-universitara in administrarea afacerilor.

Pana de curand, Seres a stat in banca lui, atat cat poate sta un ministru-cheie in procesul de aderare la UE. Apoi, Codrut Seres a reclamat presiuni politice care vin din partea tuturor partidelor, pe motiv ca nu este dispus sa accepte ca energia electrica disponibila sa fie vanduta altfel decat prin bursa.

Demnitarul anunta ca se incearca intimidarea sa de catre "baietii destepti" pe care i-ar fi deranjat intrerupandu-le afacerile cu energie.

Cel mai recent scandal in care este implicat Seres este cel al scurgerilor de informatii privind privatizarile din Romania, in care Seres ar fi fost subiectul unor actiuni de trafic de influenta.

In ciuda ezitarilor de la inceputul mandatului, Seres a facut pasi importanti pe drumul transparentizarii pietei energetice.

Secretari de stat (rang de ministru):

Darius MESCA: Secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, pe probleme de energie, si-a preluat functia in 16 septembrie 2005. Are 35 ani, inginer mecanic. Imediat dupa investirea sa, presa locala muresana l-a acuzat ca ar fi vrut sa treaca termocentrala de la Iernut in mana unor firme capusa.

Miron DUMITRU: Ministerul Educatiei si Cercetarii, 49 de ani, profesor universitar, Doctor in Stiinte economice, prorector ASE. Secretar de stat pentru invatamant superior si integrare europeana la Ministerul Educatiei si Cercetarii, a sustinut recent in cadrul proiectului de modificare a legii invatamantului superior ca nota de trecere la licenta sa fie 5.

Adrian LEMENI: Ministerul Culturii si Cultelor, 35 ani, inginer mecanic si teolog, doctor in teologie dogmatica, lector universitar al Facultatii de Teologie Bucuresti.

Secretar de stat pentru Culte, a sustinut recent ca afisarea simbolurilor religioase pe peretii publici ai unitatilor de invatamant nu constituie o incalcare a drepturilor si libertatilor altor persoane care sa impuna eliminarea lor.

Vlad Anton ILIESCU: Ministerul Sanatatii, 48 ani, Medic specialist chirurgie cardiovaculara, Sef de lucrari - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti. Medic la Institutul Fundeni, a ramas in memoria opiniei publice din vara lui 2005 cand presa a scris ca a plagiat un manual de chirurgie cardiovasculara.

L-a sustinut pe Eugen Nicolaescu in promovarea pachetului legislative privind reforma in sanatate.

Ovidiu CALIN: Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, 32 ani, informatician, specialziare in administratia publica. A fost numit in 7 iulie 2006, deci a stat in functie mai putin de cinci luni.

Catalin DOICA: Ministerul Finantelor, 32 ani, jurist, coctorand in drept financiar. A avut o ascensiune rapida in Ministerul Finantelor - de la consilier juridic la director general adjunct in doar 3 ani. Este unul dintre cei mai tineri secretari de stat.

Agentii guvernamentale:

Eugen Ovidiu CHIROVICI: Presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, economist. A colaborat ca analist economic la mai multe posturi de radio si televiziune si a fost editor cu profil economic in cadrul unor publicatii cotidiene.

Sef al masonilor, el este in prezent Mare Maestru al Marii Loje Nationale din Romania.

Chirovici a demisionat din functia de membru al PC dupa anuntul privind retragerea de la guvernare, preferand sa-si pastreze postul de presedinte al Agentiei.

Sorin VICOL - Administratia Nationala a Rezervelor de Stat - presedinte, 36 ani, jurist, functionar public. La inceputul lui 2005, Vicol - pe atunci ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, a demisionat din Guvern, nemultumit ca Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara au fost trecute in subordinea Ministerului Finantelor Publice.

Catalin TEODORESCU - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) - presedinte, 41 ani, agronomist, fost prefect de Arges. S-a facut remarcat doar prin anuntul ca inspectorii ANPC vor primi un sfert din valoarea amenzilor date firmelor.

Florian GHEORGHE - Agentia Nationala pentru Sport - presedinte, 53 ani, antrenor emerit, absolvent al Istitutului de Educatie Fizica si Sport. Acuzat de presa ca nu a facut absolut nimic pentru sportul romanesc.

Liliana GHERVASUC - Presedinte al Loteriei Romane, economist, Trainer in domeniul vanzarilor, 37 ani. A fost prima femeie in functia de presedinte al Loteriei.

Ioana NEDELCU - Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptiei - vicepresedinte, 47 ani, psiholog - sociolog, specializare in Administratie Publica.

Constantin LUPESCU - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara - vicepresedinte, 52 ani, dr. veterniar

Victor ZOTA - Agentia Nationala de Transplant - presedinte, 49 ani, medic generalist militar, si specialist in urgente chirurgicale

Catalin SANDU - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - vicepresedinte, jurist, specialist in drept privat, 34 ani

Livia SIMA - Agentia Nationala de Turism - vicepresedinte, 49 ani, agronomist, doctorand in turism

Cristian MUNTEANU - Agentia Nationala de Control al Exporturilor - presedinte, jurist, 52 ani