Cotidianul prezinta detaliat situatia creata, dar arata ca PC ramane la guvernare in teritoriu.

Romania Libera evidentiaza ca, desi pericliteaza guvernul Tariceanu, liderul PC este inca in relatii caldute cu premierul datorita liantului Patriciu.

Se vorbeste de 8 sau 10 alesi conservatori care vor trece cu arme si bagaje la Partidul Democrat, scrie Gandul.

Evenimentul Zilei publica un interviu cu liderul PC Dan Voiculescu, care explica momentul ales pentru retragere.

PC ramine la guvernare in teritoriu

Sefii institutiilor deconcentrate din tara, care provin de la Partidul Conservator, nu se arata dornici de a renunta la posturi. Ei spun ca, desi institutiile au fost impartite pe baza de algoritm politic, au ocupat posturile respective prin concurs, ceea ce le confera statutul de specialisti, nu de politicieni.

„Am dat concurs in noiembrie 2005, apoi, potrivit legii, am renuntat la orice functie politica, raminind simplu membru de partid. In mod normal, decizia partidului de a iesi de la guvernare nu are de ce sa ma afecteze“, spune Cornel Nut, seful Directiei de sport a judetului Cluj.

Si presedintele interimar al organizatiei judetene a PC Constanta, Gheorghe Martin, a declarat ieri ca nu intentioneaza sa-si retraga oamenii de la conducerea institutiilor deconcentrate.

Integral in Cotidianul

Dragoste interesata

Desi se poate spune ca ieri Dan Voiculescu l-a tradat pe Tariceanu, parasindu-l in fata "dusmanilor" de la PD, relatia dintre cei doi nu este una rece nici pe departe. Inca de la inceputul guvernarii, Tariceanu si Voiculescu au avut un "liant" - Dinu Patriciu.

Patriciu fusese partener de afaceri cu grupul Grivco al lui Dan Voiculescu si, la cateva luni dupa castigarea alegerilor de catre Alianta portocalie, se vorbea deja despre o "grupare" Patriciu-Tariceanu-Voiculescu in interiorul coalitiei, PNL si PC impartindu-si de la bun inceput posturile cele mai profitabile in Guvern, in special pe cele din zona energiei si petrolului.

Tariceanu l-a aparat pe Voiculescu de fiecare data, iar, in schimb, a obtinut simpatia trustului de presa al sefului PC. Au stat umar la umar si in Parlament, sustinandu-si reciproc interesele legislative, si, cu siguranta, nu se vor desparti nici acum, dupa ce ministrii PC au plecat din Palatul Victoria.

Voiculescu a anuntat ca partidul sau va vota in favoarea legii bugetului, pentru ca nu are nici un interes sa pice guvernul si sa se declanseze anticipate. Tariceanu si Voiculescu au dezbatut de cateva ori varianta infiintarii unei aliante electorale PNL-PC.

Integral in Romania Libera

Patrulaterul guvernamental a ramas triunghi minoritar

Potrivit unor surse, liderul PC este constient ca miscarea de ieri il va lasa fara cativa parlamentari. Se vorbeste de 8 sau 10 alesi conservatori care vor trece cu arme si bagaje la Partidul Democrat.

Pana in acest moment, Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), a demisionat din Partidul Conservator, unde avea calitatea de simplu membru, a anuntat, duminica, un comunicat al ANIMMC, el preferand sa ramana in structurile guvernamentale.

"Sper ca cei care au vreun gand sa plece acum sa se gandeasca ce au facut colegii lor (n.red. - cei care au parasit partidul dupa precedenta iesire de la guvernare din perioada PSD), care s-au ratat politic", i-a avertizat Voiculescu.

Integral in Gandul

Explicatii

Voiculescu: "Am plecat pe 3 decembrie ca sa avem timp sa predam mandatul"

Intr-un interviu acordat EVZ, Dan Voiculescu explica motivele pentru care partidul sau a recurs la acest gest si planurile conservatorilor pentru perioada ce urmeaza.

EVZ: Domnule Voiculescu, ati motivat iesirea de la guvernare prin lipsa de sustinere a partenerilor de coalitie pentru legea referitoare la reducerea TVA la alimente, de la 19a la 9a. Nu credeti ca este o motivatie populista?

Dan Voiculescu: Nu. Noi am iesit de la guvernare fiind consecventi principiilor noastre. Am spus, cand am intrat in acest guvern, ca vom sta pana la integrarea in Uniunea Europeana, care s-a realizat. Am ales sa iesim acum, pe 3 decembrie, pentru ca e un timp de predare a mandatului. Altfel o faceam pe 3 ianuarie.

Va asteptati sa iasa si PD-ul?

Vom vedea. Este decizia lor, poate motivele lor sunt altele.

Conservatorii stau la panda

Ce veti face la urmatoarele alegeri? Veti merge singuri sau intr-o alianta?

Vom participa. Vom vedea cum sau cu cine. E prea devreme sa ma pronunt. Asteptam clarificarile de pe scena politica.

Luati in calcul o eventuala fuziune cu PNL?

PC nu este interesat de fuziune cu nici un partid politic. Suntem deschisi colaborarii cu PNL si PSD. Vrem sa vedem insa ce se intampla la congresele celor doua partide.

Daca tot vorbiti despre o deschidere catre PSD, ati vota o eventuala motiune de cenzura initiata de acest partid?

O sa vedem atunci. Sa vedem ce se intampla cu bugetul. Este prea devreme sa vorbim acum despre asta.

Integral in Evenimentul Zilei