Tot mai multe societati tind sa transforme primele in bani in cadouri in natura. Salariatii devin astfel castigatorii unei excursii in strainatate, se duc acasa cu sacosa plina de carnati si chiar pot deveni actionari la companiile unde lucreaza.

Sfarsitul de an se apropie cu pasi repezi, si multi dintre salariatii din Romania asteapta sa primeasca din partea societatilor unde lucreaza „cadourile” de Craciun. Acum depinde si de norocul fiecaruia. Cei mai fericiti din acest punct de vedere vor fi lucratorii din domeniul bancar, care au sansa de a primi bonificatii financiare importante.

Cei mai nefericiti vor fi bugetarii, care-si vor primi totusi „darurile” de Craciun, sub forma celui de-al 13-lea salariu. Dintre angajatii de la stat, „primele” cele mai mari vor intra in buzunarele minerilor, care vor duce acasa, inainte de Sarbatori, cu 650 de lei in plus.

Cum se formeaza un angajat loial

Pentru a-si fideliza angajatii, companiile romanesti s-au inghesuit in ultimii ani sa ofere daruri de Craciun. Fie ca sunt in bani, fie ca sunt in natura, ele au menirea de a-i arata salariatului ca i se multumeste in acest fel pentru munca depusa in timpul anului.

Valoarea cadourilor este, de cele mai multe ori, simbolica, dar exista si societati care ofera bonificatii financiare consistente sau excursii in strainatate. Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) releva faptul ca aproape doua treimi din companiile romanesti isi motiveaza angajatii prin oferirea de prime cu ocazia Craciunului. Acestea constau fie in daruri in natura, fie in bani. Exista insa firme care aleg alte modalitati de fidelizare a angajatilor.

Cadouri in natura

Studiul mentionat mai arata si faptul ca, in ultimii ani, firmele au tendinta de a transforma premiile in bani in cadouri in natura, in special alimente, dulciuri, jucarii pentru copiii angajatilor, decoratiuni de Craciun etc. sau chiar in pachete de servicii. Societatile au ales aceasta modalitate de premiere datorita faptului ca este mult mai avantajoasa pentru ele.

Chiar daca, insumate, cadourile in natura valoreaza mai mult decat traditionalele prime in bani, angajatorii nu mai platesc impozite. In plus, cumparand produse in cantitati mari, beneficiaza si de reduceri.

Excursii in tari exotice

Cele mai ravnite cadouri sunt excursiile in locuri exotice. Firmele venite din afara aleg aceasta modalitate de premiere din mai multe motive. Unul dintre ele este acela ca se pleaca in grup din cadrul societatii si oamenii socializeaza mult mai usor. In astfel de situatii, gradul de fidelizare este foarte ridicat, salariatii vazand aceste excursii ca pe niste concedii platite de firma.

Multe dintre societati le dau posibilitatea angajatilor de a-si lua si familia in astfel de voiaje. Avantajele sunt insa si de partea companiilor care ofera asemenea cadouri. Lasand la o parte faptul ca angajatorul poate obtine o reducere substantiala la agentia de turism, beneficiind de tarife preferentiale, motivarea salariatilor este cea mai importanta.

Media primelor: doua-trei milioane de lei vechi

Exista in Romania companii care isi permit sa-si premieze angajatii atat in bani, cat si in natura. Dintre aceastea, se detaseaza de departe sectorul bancar sau cel al vanzarilor. Studiul PwC arata ca valoarea medie a unei prime de Craciun se situeaza intre 200 si 300 de lei.

In ceea ce priveste sectorul bancar, primele pot depasi chiar salariul mediu al angajatilor, iar in cazul „vanzarilor” se acorda bonusuri de performanta care depasesc de 3-4 ori salariul de baza.

Doua actiuni la firma!

Nici firmele de telefonie mobila nu sunt mai prejos. Cel putin in privinta inventivitatii... In cadrul uneia dintre companii, in urma cu doua luni, angajatii au primit cate doua actiuni a caror valoare poate creste in timp. Trebuie precizat insa ca vanzarea acestora nu se poate face mai devreme de 2008. Angajatorul a inteles insa in acest mod sa-si fidelizeze salariatii.

Tot in cadrul acestor societati sunt acordate bonificatii de sfarsit de an care constau in diverse pachete de servicii. De asemenea, angajatii primesc cadouri importante pentru copiii lor, care pot depasi ca valoare cateva milioane de lei vechi. Firmele care se respecta, pe langa toate cadourile si primele oferite salariatilor, organizeaza, la sfarsit de an, si mese festive. Astfel, angajatii au parte de cate o petrecere pe cinste, intr-un loc bine ales.

650 de lei pentru mineri

Nici angajatii de la stat nu o duc prea rau de Sarbatori. Chiar daca nu prea se mai acorda traditionalele prime de porc, decat in foarte putine societati, cei mai multi dintre salariati primesc cadouri. Intr-un top al darurilor primite cu ocazia Sarbatorilor de iarna se detaseaza sectorul minier.

Toti salariatii Companiei Nationale a Huilei vor beneficia, in luna decembrie, de o prima de Craciun si de o prima de vacanta, in valoare de 650 de lei. Anuntul a fost facut chiar de catre directorul general al Companiei, Daniel Surulescu.

Integral in Saptamana Financiara