Compania olandeza Ahold a anuntat luni ca isi va vinde magazinele din Polonia catre retailerul francez Carrefour pentru suma de 375 milioane de euro, transmite Reuters. Datorita acestei tranzactii, Carrefour Polonia va deveni cea de-a doua companie ca marime pe piata de retail poloneza.

“Valoarea tranzactiei este peste 175 de milioane de euro, cat au fost estimarile noastre”, a declarat Richard Withagen, analist la SNS Securities. Potrivit lui Withagen, Carrefour a platit un pret mai mare pentru a castiga cota de piata in fata rivalului britanic Tesco.

Luna trecuta, Ahold a anuntat ca va vinde lantul de magazine Tops si afacerea din domeniul alimentar din Statele Unite, precum si operatiunile din Polonia si Slovacia, in vederea restructurarii si relansarii profitului.

Analistii sunt de parere ca vanzarea acestor active, estimate la aproximativ 4,5 miliarde de euro, va “pava drumul” spre o fuziune cu lantul belgian de supermarketuri Delhaize.

Activitatile grupului Ahold in Europa Centrala, care include activitatile din Polonia, Slovacia, si Republica Ceha, au inregistrat in trimestrul trei al acestui an pierderi operationale de 31 milioane de euro in cel de-al treilea trimestru al anului.

Grupul olandez a estimat ca tranzactia va fi finalizata in prima jumatate a anului viitor.

Ahold detine in Polonia 179 de supermarketuri "Albert", 15 magazine si patru benzinarii, in timp ce Carrefour Polonia are 32 de hypermarketuri si 71 de supermarketuri.