Dl Ion Iliescu este incorigibil. Limba pe care o vorbeste nu e romana. E limba de lemn a activistului de partid, care, oricat i-ar da cu democratia, tot la rumegusul sovietic revine. Nu intelege nici dupa 17 ani ca oamenii liberi au dreptul sa manifesteze impotriva puterii, nu intelege ca limba nu e sablonul pe care i l-a trasat, ca sa poata minti mai bine, scoala de la Moscova.

O scoala de lupta impotriva civilizatiei, burgheze, e drept, singura de altfel care se invredniceste de calificativul respectiv. Sigur, civilizatie numim si lumea pesterilor din preistorie, inceputul civilizatiei omenesti. Dar dupa ce se ajunge la un anumit nivel, in speta cel atins de societatea omeneasca la 1917, intoarcerea spre pesteri nu mai poate constitui o civilizatie.

Sa fim drepti, dl Ion Iliescu e mult mai sus decat civilizatia pesterilor. Dar mult mai jos decat nivelul pe care-l atinsese omenirea la momentul inventarii limbii de lemn pe care domnia sa o mai practica si astazi.

Acuzat ca e vinovat pentru inabusirea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, dl Ion Iliescu produce o mostra de discurs ca pe vremea cand pazea "morala proletara" a utemistilor sau utecistilor. Chiar asa? Chiar asa: ce credeti ca faceau manifestantii in Piata Universitatii? Pai, ne-a spus-o verde (scuzati: rosu) dl Ion Iliescu: "Desfasurau activitati obscene in corturi".

S-a gandit vreodata cineva, atunci cand face dragoste sau doar sex cu persoana aleasa pentru asta, ca "desfasoara activitati obscene" sau, ma rog, o activitate obscena? Pentru ca, presupun, la asta se gandea eternul presedinte postcomunist cand infiera cu manie activistica acele mase de oameni, nu toti tineri si apti pentru "activitati obscene", care ii contestau in Piata Universitatii dreptul de a se autoproclama presedinte democrat.

Cu un picior in UE cum suntem, ne vine greu sa intelegem cum am putut fi condusi atata amar de timp de un asemenea specimen politic, o marioneta creata de comunism, un robot programat si care incearca sa-i programeze si pe altii. Tot greu ne vine sa intelegem, probabil, multora, si cum am putut sa ramanem zeci de ani sub tirania unui balbait in vorba si-n simtire, ca sa nu mai vorbim de gandire.

In Israel, imi relata un prieten care a trecut pe-acolo, un tanar l-a intrebat pe un supravietuitor al Holocaustului de ce, daca erau de sute sau mii de ori mai multi decat nazistii din lagare, care-i pazeau, detinutii nu se ridicau impotriva lor cu forta numarului. Neintelegerea celor care nu au trait acele vremuri si acea teroare, la ambele ma refer acum, pare normala.

Culmea e ca nici cei care au trait teroarea nu mai sunt siguri ca daca s-ar fi rasculat nu ar fi reusit sa se elibereze. La supravietuitorii comunismului, infinit mai multi decat cei ai Holocaustului, ma refer.

Cand il auzi pe dl Iliescu vorbind despre ce s-a intamplat in 14-15 iunie 1990 in Piata Universitatii, abia atunci iti dai seama in ce abis de prostie si ticalosie am fost cufundati de tovarasii sai.

Cand deschide gura dl Ion Iliescu parca deschid din nou gura toti acei activisti de partid obtuzi de la toate nivelele, de la CC si pana "la comuna", cu tot intunericul pe care-l revarsa limba lor, "gandirea" lor.

Sunt sigur ca "activitatile obscene" din Piata Universitatii sunt o inventie, dar sunt mult mai sigur ca acesti activisti, in frunte cu dl Ion Iliescu, au "desfasurat activitati" de manipulare a multimilor, criminale. Nu in corturi, ci la lumina zilei. Si nu renunta nici azi la ele.