FinZoom, ghidul financiar disponibil gratuit consumatorilor de servicii bancare din Romania, a realizat o analiza comparativa - Top 10 credite nevoi personale cu ipoteca, analiza citata de www.SMARTbank.ro.

"Banca reprezinta un mijloc rapid si flexibil de obtinere a finantarii necesare investitiilor propuse. Cu cat suma necesara este mai mica, cu atat imprumutul este mai usor de obtinut, insa cand valoarea creditului solicitat trece de 10.000 - 15.000 euro, sunt solicitate garantii suplimentare. Este cazul creditelor imobiliare/ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca", explica www.Finzoom.ro.

Pentru creditul imobiliar/ipotecar este solicitata o ipoteca de rang I pe o proprietate existanta (credit imobiliar) sau viitoare (credit ipotecar) care sa acopere 133% valoarea imprumutului si un avans minim de 25% din valoarea proprietatii. Bancile acorda credite imobiliare/ipotecare de maxim 1.000.000 EURO, rambursabil in maxim 30 ani.

Dobanda poate fi fixa (pe intreaga perioada sau numai pe 1, 2, 3, 5 ani) sau variabila.

"Cand nu dispuneti de avansul solicitat de banca, puteti apela la un credit de nevoi personale cu ipoteca. Pentru acesta nu se solicita plata unei sume in avans si nici sa specificati destinatia creditului. Perioada maxima de acordare a creditului este de 25 ani, dar puteti gasi si oferte pentru 30 ani, insa plafonul maxim oferit de banca nu poate depasi 150.000 EURO", explica www.finzoom.ro.

Si acest imprumut se garanteaza cu ipoteca pe o proprietate deja existenta a solicitantului sau a unei alte persoane, pentru acoperirea cu 133% a imprumutului. Se mai poate gaja cu depozite colaterale, certificate de depozit cu discount, certificate de depozit la purtator, titluri de stat.

In cazul creditului pentru nevoi personale cu ipoteca se observa existenta a doua tipuri de dobanda: fixa sau variabila pe intreaga perioada de creditare. Ca dezavantaj, ponderea cheltuielilor cu imprumuturile pentru nevoi personale in totalul veniturilor nete lunare eligibile ale familiei trebuie sa fie de 30% (fata de 35% pentru creditele imobiliare/ipotecare).

www.FinZoom.ro compara impartial toate ofertele disponibile pe piata, de credite de consum/credite de nevoi personale cu si fara garantii, credite imobiliare si ipotecare, credite si leasing auto, depozite si carduri de credit. "Avantajul este ca poti compara oferte in functie de DAE personalizat, costul total al creditului, calculat pe baza criteriilor introduse de tine.

Pentru oferta aleasa poti aplica gratuit direct de pe site. Zilele de asteptare pentru informatii la banci au luat sfarsit. Pe FinZoom.ro bancile asteapta la rand pentru tine", explica chiar oficialii companiei.

"Presupunem ca maine ne hotaram sa contractam un credit de nevoi personale cu ipoteca de 60.000 EURO. Pentru aceasta tastam www.finzoom.ro si accesam sectiunea destinata creditelor de consum. Introducem criteriile dorite: tip credit - nevoi personale cu ipoteca, valoarea credit 60.000 ; moneda: EURO; perioada de rambursare - 25 ani.

Astfel se va genera un tabel comparativ (in functie de DAE) al tuturor ofertelor disponibile". La 27 noiembrie 2006, analiza realizata de Finzoom.ro indica urmatorul Top 10: ING, Volksbank, BRD, Emporiki, Finansbank, din nou Emporiki, Banca Romaneasca, Banca Transilvania (locurile 8 si 9), SanPaolo. Topul detaliat este disponibil pe www.finzoom.ro.