Apple a inregistrat iPhone-ul in SUA, iar gigantul din Redmond a scos un aparat care se da pe net cu HSDPA.

Faptul ca Apple Computer dezvolta un iPod cu capacitati de telefon mobil, poreclit „iPhone“, a stirnit destule „valuri“ in presa internationala.

O stire adauga, insa, substanta zvonurilor din piata: saptamina trecuta a fost facuta publica inregistrarea unui produs, documentul vorbind despre un aparat care combina un player de tip iPod cu un telefon mobil, relateaza publicatia electronica Techtree.com.

Conform acesteia, cererea pentru un patent cu numarul 20060268528, inregistrata in Statele Unite, este pentru „un aparat electronic portabil, capabil de comunicare wireless, care cuprinde un invelis pentru protejarea componentelor interne operationale; invelisul fiind asemenea unui perete structural alcatuit dintr-un material ceramic care permite comunicarea wireless“.

iPhone, din august

Aparent, patentul a fost inregistrat in luna august a acestui an, insa doar saptamina trecuta a fost facut public de Biroul pentru Patente si Marci din Statele Unite.

Documentul descrie viitorul aparat drept un „player media, un telefon celular si un aparat portabil cu putere de calcul“. Exista, de asemenea, referinte despre un material ceramic, o tastatura si o antena.

Specialistii pietei de comunicatii afirma ca exista multe trasaturi cuprinse in patentul respectiv care fac trimitere la un player modelat pe structura unui iPod scos de Apple. Se pare ca au fost depuse si desene detaliate ale aparatului de catre Apple Computer.

Cel mai subtire smartphone 3G

Nici Microsoft nu e straina de piata telefoanelor mobile. Associated Press relateaza ca Samsung Electronics si Microsoft au lansat, ieri, primul telefon mobil din Asia si Europa care foloseste tehnologia wireless de mare viteza HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access).

Companiile afirma ca telefonul - Samsung Ultra Messaging i600 - este cel mai subtire „smartphone“ 3G din lume cu o tastatura QWERTY.

Este, de asemenea, primul telefon inteligent care suporta aplicatii Web de tip „podcast“ (o fila multimedia distribuita prin abonare, cu plata sau fara, pe Internet, si care poate fi ascultata sau vazuta pe calculatoare personale sau dispozitive mobile) sau RSS Feeder (format Web folosit pentru pagini care se modifica des, precum fluxuri de stiri sau bloguri).

La munca sau la joaca

Anuntul a fost facut in Hong Kong, in cadrul ITU Telecom World 2006, unul dintre evenimentele majore pentru industria mondiala a telecomunicatiilor. Cele doua companii afirma, de asemenea, ca telefonul - care se poate conecta prin Wi-Fi si Bluetooth 2.0 - a fost conceput atit pentru distractie, cit si pentru munca. Aparatul detine si doua camere digitale, care permit apeluri video 3G.

„Se cauta, din ce in ce mai mult, un dispozitiv care poate fi folosit usor in viata populatiei mobile, atit la birou, cit si in afara sa“, a declarat Pieter Knook, unul dintre vicepresedintii Microsoft. Aparatul, pe care ruleaza Microsoft Windows Mobile 5.0, foloseste protocolul mobil relativ nou HSDPA, care permite accesul mai rapid la Internet.

Viteza de download a fost conceputa sa fie la fel de rapida precum cea asigurata de ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) folosita in locuinte.

Zvonuri in piata

In cursul acestui an, au existat multe informatii in presa internationala in legatura cu un contract dat de Apple Computer firmei Hon Hai Precision din Taiwan (cunoscuta si ca Foxconn), pentru fabricarea unui numar de 12 milioane de aparate iPhone.

Hon Hai Precision este aceeasi firma care fabrica iPod-urile Apple, pe o piata unde concurenta este in crestere: luna trecuta, Microsoft a lansat propriul dispozitiv portabil muzical, Zune.