Procurorii anticoruptie au dispus, marti, trimiterea in judecata a fostului prefect de Iasi, Radu Prisacaru, se arata intr-un comunicat al DNA, remis HotNews.ro.

Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei fostul sef al Agentiei Domeniului Statului, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag. Ei sunt acuzati de fapte de coruptie privind conditionare retrocedarii unui teren de 16 hectare.

Cei patru au fost au fost arestati prevenitiv la inceputul lunii septembrie. Retinerea s-a facut in urma unui denunt al lui Dorin Fornea, care preciza ca sotia sa a mostenit suprafata de 20 de hectare in zona comunei iesene Rediu, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva din anul 2003, cand instanta a dispus retrocedarea terenului. Ca urmare, Norina Fornea a solicitat Prefecturii Iasi punerea in posesie.

Pentru realizarea acestor demersuri, familia si-a angajat un reprezentant, respectiv pe avocatul Toni Cristian Baltag, din cadrul Baroului Iasi. Pentru a demara punerea efectiva in posesie, Norina Fornea trebuia sa-i dea, cu titlu gratuit, trei hectare din totalul terenului care urma sa fie retrocedat.

Prefectul a specificat ca un hectar din cele trei era pentru directorul ADS Iasi, Flavius Ionita. In urma activitatilor comune desfasurate de catre ofiterii DGA - Iasi si DNA central s-a stabilit ca prefectul si seful ADS urmau sa primeasca mita de la denuntator prin intermediul unei terte persoane, Cristian Maftei, cunoscut al prefectului.

Intreaga situatie era intermediata in special de avocatul Baltag, care tinea legatura intre parti.

La 1 septembrie, procurorii anticoruptie i-au retinut pe cei patru, Tribunalul Bucuresti emitand a doua zi mandate de arestare preventiva. Cei patru au stat in arest o luna, ei fiind eliberati ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a refuzat sa prelungeasca mandatele acuzatilor.