Intr-un comunicat de presa difuzat de catre organismul european specializat in testarea sigurantei automobilelor, EuroNCAP, se precizeaza ca patru dintre modelele testare recent au primit punctajul maxim de 5 stele pentru protectia pasagerilor adulti: Ford Galaxy, Mercedes-Benz Clasa B, Lexus IS si Citroen C4 Picasso.

Toate celelalte modele testate, inclusiv Honda Civic si Audi Q7, au primit 4 stele.

Dincolo de rezultatele seci ale testelor, cei de la EuroNCAP fac si cateva comentarii, deloc lipsite de interes. Masinile cu punctajul maxim au fost laudate de catre presedintele EuroNCAP, Claes Tingvall: “Acesti producatori cred in necesitatea asigurarii celor mai inalte standarde de siguranta pentru clientii lor si este bine ca ei sunt rasplatiti constant cu maximum de puncte.”

Noua generatie Civic, un automobil bine primit peste tot in lume, n-a impresionat si la crash-teste. Desi Honda se astepta sa obtina 5 stele, testele EuroNCAP au aratat ca aceasta noua generatie nu poate primi mai mult de 4 stele. Claes Tingvall, despre acest rezultat: “Este o dezamagire, desi nu surprinde ca unii producatori isi anunta asteptarile.

Cei de la Honda au afirmat pe site-ul propriu de internet ca se asteptau la 5 stele pentru Civic si continua sa lase aceasta informatie chiar si dupa ce am publicat rezultatele, lucru ce induce publicul in eroare. Honda inca nu a produs o masina de 5 stele si ar trebui sa astepte publicarea rezultatelor testelor inainte de a sugera alte rezultate”.

Un alt model cu mari asteptari... neimplinite la testele EuroNCAP este SUV-ul Audi Q7. La testul impactului frontal, zona picioarelor manechinului a avut de suferit. Audi sustine ca au imbunatatit calitatea productiei, ca urmare a rezultatelor obtinute la testele EuroNCAP, dar s-a hotarat sa nu trimita masina pentru retestare.

Claes Tingvall, spune ca “Audi Q7 este o masina scumpa, prestigioasa apartinand unei marci recunoscute pentru calitatea produselor ei. Cei care au cumparat-o vor fi dezamagiti ca nu a fost cotata mai bine decat masini mai vechi si mai ieftine, care au obtinut acelasi punctaj. Cei ce platesc un pret premium pentru o masina se asteapta la maximum de protectie.”