Armata a preluat conducerea statului Fiji, dupa cea de-a patra lovitura de stat din ultimii 20 de ani. Anuntul a fost facut, marti, de catre comandantul militar al statului, Frank Bainimarama, care amenintase in mod repetat ca va inlatura de la putere guvernul condus de premierul Laisenia Qarase, relateaza Reuters.

"Incepand de azi, armata a preluat controlul Guvernului si al tarii", a declarat comandantul Frank Bainimarama intr-o conferinta de presa organizata in capitala Suva.

El a amenintat in mod repetat ca va inlatura de la putere Guvernul condus de premierul Laisenia Qarase, care a obtinut un al doilea mandat in luna mai, sustinand ca acesta este corupt si tolerant fata de cei care au organizat lovitura de stat din 2000.

Trupe inarmate au blocat strazile din jurul capitalei si au inconjurat resedinta premierului Qarase, care a recunoscut ca se afla sub arest la domiciliu.

"Sunt sub arest la domiciliu, deci ceea ce urmeaza e de la sine inteles", a declarat Qarase pentru postul public de radio.

Statul Fiji si-a obtinut independenta in anul 1970, dar politica democratica a fost intrerupta in anul 1987 in urma a doua lovituri de stat. Guvernul din Suva, capitala statului Fiji, era perceput ca fiind sub dominatia autoritatilor din India, provocand nemultumirea populatiei.

Desi este una dintre cele mai mici republici, Fiji se numara printre statele cu vaste depozite de armament. Statul condus de guvernul lui Qarase a ajutat Natiunile Unite in programele de mentinere a pacii si in alte zone de conflict ale lumii, inclusiv in Kosovo.