Reactiile de la Bruxelles privind iesirea de la guvernare a conservatorilor din Romania variaza de la comentarii de complezenta si pana la un vadit interes pentru ceea ce se intampla in Romania, informeaza Deutsche Welle.

Cel mai dezinteresat s-a aratat presedintele grupului Partidului Popular European, Hans-Gert Pottering, care a declarat ca un executiv minoritar este o problema interna a Romaniei. Mai mult, Pottering si-a exprimat increderea ca politicienii romani vor fi capabili sa depaseasca aceasta criza.

Vadita lipsa de interes a popularilor europeni a fost compensata, pe de alta parte, de Graham Watson, presedintele liberalilor vorbind chiar in numele tuturor partidelor din Parlamentul European, care "ar dori sa vada stabilitate in Romania". "

Liderul liberalilor europeni a lasat sa se inteleaga ca exista si alte formule de guvernare, in afara Aliantei D.A., fara a preciza partidele care ar alcatui un posibil arc guvernamental.

Un alt punct de vedere a avut vicepresedintele socialistilor europeni Jan Marinus Wiersma, care a amintit politicienilor romani ce au promis UE: "Pacat ca va fi o perioada de instabilitate, fiindca nu exista un nou guvern, care sa fie format dupa aderare, mai ales ca exista o noua agenda pentru Romania.

Este vorba de obiective sociale, reforme in domeniul pensiilor, o educatie mai performanta si, in plus, indeplinirea promisiunilor facute Uniunii Europene".