Grosul pensionarilor care locuiesc in casele retrocedate risca sa fie evacuati in prag de Sarbatori. Pentru multi dintre ei, perioada de 5 ani in care legea le mai dadea voie sa stea in respectivele locuinte, daca proprietarul nu le dadea alta la schimb e pe terminate.

In cei 5 ani, o parte infima a batranilor a reusit sa-si gaseasca alta locuinta - norocosii si-au inghesuit toata casa intr-o singura camera, pe la vreo ruda. Cei singuri s-au mutat la particulari si cheltuiesc mai toata pensia pe chirie.

Speranta batranilor sta acum intr-un proiect de lege initiat de conservatori, aflat la Senat.Acesta prevede ca pensionarii aflati in locuinte nationalizate pot fi evacuati numai daca primariile le asigura alte locuinte, cu chirie modica.

Dar asta numai daca indeplinesc cateva conditii: daca au un venit net lunar de persoana (sot, sotie, copil in intretinere, insotitor) de pana la 1250 RON, nu au alta locuinta sau masina dobandita dupa publicarea Legii 10 din 2001, bunuri producatoare de fructe, colectii sau alte valori de peste 100.000 RON.

Conform proiectului, de anul viitor consiliile locale ar avea obligatia sa prevada in buget bani pentru construirea sau cumpararea de locuinte sociale, astfel incat cererile urgente sa poata fi acoperite.

In vreme ce proiectul se dezbate, unii dintre pensionarii pe picior de evacuare se imbolnavesc de inima rea. "Din cauza tensiunii, eu am facut infarct si m-am imbolnavit de diabet, un alt vecin a murit de comotie cerebrala, altul s-a imbolnavit de nervi si acum este in stare grava, iar sotia acestuia a devenit diabetica.

Doctorii au spus ca toate astea au fost cauzate de stres", spune Katalin Veress din Brasov. Pensionara Lili Dumitrache a avut ghinionul sa fie repartizata, acum 40 de ani, intr-o casa nationalizata din centrul orasului Sinaia. Intre timp, in zona s-au ridicat hoteluri si restaurante. Patronii ar construi in continuare, dar nu mai au loc.

Proprietarul locuintei vrea acum sa-i dea afara pe batrani, ca sa vanda casa si terenul. La cumparat nu se inghesuie romanii, ci strainii. "Vecinul meu a facut pe loc infarct, cand a vazut actul de evacuare. Inainte de Revolutie am strans 80.000 de lei, sa cumparam apartament de la stat. Nu ne-au dat voie sa cumparam, pe motiv ca nu avem copii", povesteste batrana.

Integral in Gandul