Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a evitat miercuri sa comenteze prea mult clauzele contractului de privatizare a companiei Petrom, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti reevalueaza acest dosar.

Intr-o conferinta de presa transmisa de postul The Money Channel, oficialul austriac a preferat sa mentioneze doar planurile de investii ale OMV care sa contribuie "la dezvoltarea Petrom si la asigurarea securitatii energetice a Romaniei.

"In contractul de privatizare a Petrom nu exista clauze care nu ar putea fi explicate a declarat miercuri la Viena presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

"Statul austriac si International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi detin 49% din actionaritul OMV si nu e posibil ca alte companii sa detina actiuni indirect la Petrom, cei doi coactionari avand angajamente contractuale", a mai spus presedintele OMV.

El a adaugat ca un pachet de 23% din actiuni apartin diverselor institutii din Austria, iar restul sunt pe bursele din Londra si din Statele Unite ale Americii.

Ïn continuare Wolfgang Ruttenstorfer a preferat sa se refere la dezvoltarea companiei romanesti dupa achizitionarea de catre concernul austriac ca si "rezolvarea problemelor legate de securitatea energetica a Romaniei".

Oficialul OMV a reamintit citeva din investitiile planuite in urmatorii ani la Petrom. "Trebuie sa investim circa 1,5 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul cresterii productiei la 200 de mii de galoni pe zi, pina in anul 2010", a spus Ruttenstorfer.

Acesta a accentuat asupra ideii ca este nevoie ca Romania sa opreasca scaderea productiei de petrol si gaze, iar in acest context investitiile sunt obligatorii.

"Vom face orice pentru a opri acest declin", a spus oficialul austriac, care a mai anuntat investii de circa 1 miliard de euro la rafinaria de la Petrobrazi - unde se doreste triplarea productiei de diesel - si de alta jumatate de miliard in dezvoltarea retelei de distributie a Petrom.

"Acestea vor fi investitii in beneficiul Petrom si al Romaniei", a accentuat Wolfgang Ruttenstorfer.

Petrom trebuie sa ramana o companie integrata, dar este adevarat ca exista unele active care sunt mai importante si altele care sunt mai putin importante, a mai spus presedintele OMV, referindu-se la posibilitatea vanzarii Arpechim si Doljchim.

"Vanzarea de active este un drept teoretic pe care il avem prin contractul de privatizare, dar deocamdata nu intentionam sa vindem active. Este insa adevarat ca viitorul Arpechim depinde de Oltchim", a precizat Ruttenstorfer.

Oficialul OMV a mai spus ca daca compania austriaca are bune legaturi cu mediul financiar international, ceea ce ii permite atragerea de resurse necesare investitiilor in Petrom, este insa nevoie si de "asigurarea unei baze legale si contractuale care sa garanteze aceste investitii".