Vom avea o agricultura cultivata de un istoric si o industrie cu un vaporean la timona, dupa ce sanatatea a intrat pe mina unui contabil. Asa o fi si la vecinii nostri bulgari, si ei cu un picior in UE, sau la maghiarii gata integrati? CV-urile vecinilor nostri, sefi peste agricultura sau economie, sint ale unor experti in domeniile lor, supracalificati.

CV-urile lui Motreanu si Toader n-au nici cea mai vaga legatura cu agricultura sau industriile.

De exemplu: ministrul bulgar al energiei, Rumen Stoyanov Ovcharov, a absolvit Institutul Energetic din Moscova, a lucrat la centrala nucleara de la Kozlodui si se lauda cu specializari in Finlanda Canda, Franta si SUA. Intreaga sa activitate de dinainte si dupa 90 are strinsa legatura cu domeniul energetic.

Ministrul bulgar al agriculturii, Nihat Tahir Kabil, afiseaza si el un CV de expert. A absolvit cele mai inalte scoli de Agricultura si Agroinginerie din Plovdiv. Dupa 90 si-a dezvoltat propria afacere cu pesticide, fertilizatori si seminte. A fost vicepremier pe probleme de agricultura in 2001.

Alte exemple: ministrul ungar al agriculturii, J?zsef Gr?f, este inginer agronom de profesie, fost sef de Cooperativa Agricola. Este unul dintre fondatorii Partidului Socialist din Ungaria.

Ministrul ungar al Economiei si Transportului, J?nos K?ka, este absolvent de medicina. Ar fi un fel de Nicolaescu intors pe dos. A renuntat insa la cariera medicala. Din 1996 s-a lansat in afaceri cu calculatoare, iar dupa 2004 a coordonat programe nationale de tehnologia informatiei.

Cu greu poate fi identificata in schimb vreo legatura cu agricultura in CV-ul liberalului Dan Motreanu, nominalizat de PNL dupa doua saptamini de cautari. A lucrat ca porfesor de istorie, ziarist local si corespondent Mediafax, expert parlamentar. A fost sef de serviciu la Agentia de Dezvoltare Regionala “Centru”. Are studii postunivesitare de manager in administratie publica. A absolvit Colegiul National de Aparare.

Candidatul PD la funtia de ministru al Economiei si Comertului, Mircea Toader, a absolvit Institutul de Marina si a lucrat ca sef mecanic maritim. A activat dupa 90 in sectorul privat, ca director general la grupul de firme Transeuropa din Galati. A fost deputat PD in legislatura 2000-2004.

Doua CV-uri modeste de specialisti, discreti si ca oameni politici. PNL si PD n-au reusit sa explice public pe ce criterii i-a extras pe Dan Motreanu si Mircea Toader din palaria partidului. Am aflat doar ca “le apreciaza calitatile” si ca “au incredere in ei”, iar cei doi sint, evident, “onorati” ca partidul vrea sa-i faca ministri.

Dan Motreanu s-a remarcat totusi prin fidelitatea fata de grupul Patriciu-Tariceanu. Pedistul Mircea Toader este legat de o prietenie mai veche cu Traian Basescu, doi fosti marinari.

Argumentul ca ministerele pot fi conduse de oameni politici, consiliati de buni specialisti, poate fi acceptat, pina la un punct. Dar cind in doua ministere cheie ajung doi politicieni fara nici o competenta in domeniu, eficienta guvernarii este sub un mare semn de intrebare.

Dosarul Agriculturii, cel mai dificil si complex capitol al integrarii in UE, inregistreaza intirzieri uriase si nu mai e vreme de alfabetizari. Dincolo, la fostul minister al industriilor, e cam greu de crezut ca un fost marinar poate naviga usor pe marea binuita de “baieti destepti din energie”, spioni si tradatori.

E adevarat: vecinii nostri bulgari sau unguri trebuie judecati dupa performante, si nu dupa aparente. Insa si ungurii si bulgarii par sa se fi straduit, cel putin, sa gaseasca omul potrivit la locul potrivit. Sa creeze premize corecte de dezvoltare.

La noi, sinecurismul politic are o lunga traditie, de unde si gingasa vorba populara: ce are sula cu prefectura? Romania a mostenit din comunism o generatie de impostori mari si mici. Azi, punem altii in loc. Din cauza lor, suferim de incoerenta si ineficienta cronica. Raspandita in toate etajele puterii, impostura agresiva ne conduce zilnic destinele.

Prinsi in paienjenisul ei, ne simtim incapabili sa facem salturi decisive, sa crestem si sa ne schimbam la fata.