Alegerile prezidentiale din regiunea separatista Transnistria au inceput miercuri, desi scrutinul este programat oficial pe data de 10 decembrie.

Informatia pe scurt:

  • Alegerile au inceput deja de miercuri pentru transnistrenii care nu vor putea vota duminica
  • La fel ca toate scrutinurile anterioare, nici acesta nu va fi recunoscut de comunitatea internationala
  • Favorit in sondaje este actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, preferatul Moscovei

    Alegeri decalate

    Seful Comisii electorale de la Tiraspol, Piotr Denisenko, a anuntat ca, incepand cu data de 6 decembrie, le este permis sa voteze tuturor locuitorilor Transnistriei care, din varii motive, nu se vor afla pe teritoriul regiunii, in ziua scrutinului prezidential, relateaza Moldpress.

    Alegeri nerecunoscute de comunitatea internationala

    Piotr Denisenko a mai precizat ca toate sectiile de vot teritoriale sunt pregatite din punct de vedere tehnic pentru desfasurarea scrutinului. El a mentionat ca organizarea evenimentului s-a desfasurat destul de usor, intrucat volumul principal de munca a fost realizat inaintea referendumului din 17 septembrie, privind independenta Transnistriei.

    In provincie au fost deschise 263 de sectii de votare, inclusiv 14 pentru persoanele originare din Transnistria, dar care nu mai locuiesc in zona. Cetatenii moldoveni care au acte eliberate in Transnistria vor putea vota in sectiile din raionul Dubasari.

    Au fost acreditati pentru reflectarea alegerilor prezidentiale din Transnistria reprezentanti ai mass-media din Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Austria si Marea Britanie.

    La fel ca la toate alegerile desfasurate in Transnistria din 1991 pana in prezent, comunitatea internationala nu recunoaste nici actualul scrutin prezidential, anuntand dinainte ca rezultatele acestuia nu au validitate juridica.

    Igor Smirnov - favorit detasat

    Scrutinul din 10 decembrie este al patrulea la numar de dupa 1991, anul cand Transnistria si-a proclamat independenta si implicit separarea de Republica Moldova.

    In afara de actualul lider separatist Igor Smirnov, pentru postul de lider al provinciei mai candideaza Piotr Tomaili, deputat in Sovietul Suprem local, Andrei Safonov, redactor al saptamanalului de opozitie „Novaia Gazeta”, si Nadejda Bondarenko - redactorul organului Partidului Comunist din Transnistria, „Pravda Pridnestrovia”.

    In urma sondajelor de opinie efectuate in perioada alegerilor, actualul presedinte conduce detasat fata de ceilalti contracandidati. Analistii din Chisinau il considera pe Smirnov ca si reales pentru al patrulea mandat consecutiv la presedintia regiunii.

    Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi cunoscute la 11 decembrie 2006.