Cubanezul Hector Palacios, condamnat in primavara anului 2003 la 25 de ani de inchisoare, a fost pus in libertate, miercuri, din motive medicale. Palacio este cel de-al16-lea dizident cubanez eliberat, dintr-un grup de 75 de opozanti ai regimului arestati in 2003, transmite Reuters.

Palacio, in varsta de 65 de ani, a fost unul dintre cei mai acizi critici ai politicii comuniste conduse de Fidel Castro. Acesta a fost arestat pe 22 martie 2003, sub acuzatia de alianta si conspiratie cu Statele Unite, impotriva Cubei, alaturi de alti 75 activisti pro-democrati care s-au opus sistemului.

„Sunt intr-o stare proasta de sanatate, dar mintal si spiritual ma simt bine”, a declarat el, mentionand ca este vorba despre "o permisie extra-penala, o forma de suspendare a pedepsei, in codul penal cubanez, fara nici o conditie expresa".

„Am fost inchis aproape 4 ani, dar i-am simtit de parca au fost 10”, a mai precizat Palacio

Elizardo Sanchez, presedintele Comisiei cubaneze pentru Drepturile Omului si Reconciliere Nationala, a salutat eliberarea lui Palacio si a precizat ca represiile impotriva opozantilor au crescut dramatic, odata cu venirea la conducere a lui Fidel Castro.

Alti patru dizidenti care erau tinuti sub arest inca din iulie 2005, fara a li se imputa nici o acuzatie oficiala, au fost eliberati saptamanile trecute.

Dupa eliberare, Hector Palacios a declarat ca este „optimist si convins” ca situatia din Cuba se va schimba „cu timpul”.