2% dintre locuitorii Terrei poseda peste jumatate din avutia mondiala.

Daca populatia lumii s-ar reduce la un grup de 10 oameni, averea unuia dintre ei ar fi de 99 de dolari, iar ceilalti noua ar avea impreuna un singur dolar. Aceasta este una dintre concluziile studiului ONU privind distributia avutiilor la nivel mondial dat publicitatii in urma cu doua zile, releva Reuters.

Potrivit documentului, care a luat in calcul date din anul 2000, mai mult de jumatate din bogatia lumii este concentrata in mainile a doar 2a dintre locuitorii planetei, in timp ce jumatatea mai saraca din populatia de pe glob detine doar 1% din avutiile mondiale.

Cu 2.200 de dolari se scapa de saracie

Pentru a realiza cercetarea, specialistii au facut o estimare a valorii tuturor bunurilor detinute de fiecare adult, de la proprietati imobiliare pana la sumele existente in conturile bancare, din care au scazut apoi datoriile. Veniturile din salarii, rente sau alocatii nu au fost puse la socoteala, iar calculul a fost facut tinand cont de rata de schimb si puterea de cumparare.

Expertii au ajuns la concluzia ca in randul celor mai bogati oameni din lume (a caror proportie este de 1%) intra cei cu o avere de minimum 500.000 de dolari.

Pentru a accede in randul urmatorilor 10% clasati, averea personala trebuie sa fie de cel putin 61.000 de dolari, iar o avutie de cel putin 2.200 de dolari il plaseaza pe posesor in prima jumatate a unui ipotetic clasament. Toti cei sub aceasta suma se incadreaza printre saracii planetei.

SUA: polul bogatiei

Studiul certifica faptul ca bogatia este concentrata in statele cele mai dezvoltate. 25% dintre cei care au cel putin 61.000 de dolari traiesc in SUA, 20% in Japonia, 8% in Germania, 7% in Italia, 6% in Marea Britanie si 4a in Franta.

Integral in EvZ