“Am fost Short pe dolar de atata timp. Hai sa ne luam o parte din profit acasa” si-au zis astazi investitorii. Si e bine ca au procedat asa! Inaintea unor evenimente importante cea mai elementara regula de management al riscului dicteaza minimizarea lui sau incasarea profitului, dupa caz.

Joi va avea loc sedinta ECB si va fi urmata de conferinta de presa a lui Jean-Claude Trichet. Teama ca domnia sa si-ar putea arata ingrijorarea fata de recenta crestere a cotatiei euro fata de dolar (fapt ce ar putea induce o posibila retinere a ECB-ului in a mai ridica dobanda de referinta la euro), a deteminat inchiderea de pozitii Short pe dolar.

La aceasta s-a adaugat raportul dat publicitatii astazi de compania ADP (Automatic Data Processing) cu referire la situatia pietei fortei de munca din Statele Unite. Compania face lunar un sondaj independent din care estimeaza numarul de noi locuri de munca ce s-au creat in economia americana in sectorul privat.

Desi acest raport a fost uneori complet diferit de statistica oficiala, pietele financiare nu isi permit intotdeauna luxul de a-l ignora.

Raportul ADP a aratat ca in luna Noiembrie economia americana a creat 158.000 de noi locuri de munca, mult peste estimarile analistilor care indicau o cifra intre 115.00 si 125.000 pentru statistica oficiala.

Daca acest raport se va dovedi corect, va rezulta ca economia americana se afla intr-o situatie mult mai buna decat pare acum si, in acest caz, probabilitatea unei scaderi a dobanzii la dolar in prima parte a anului 2007 va scadea considerabil.

Ca urmare a acestor doua aspecte dolarul a inchis sesiunea de la New York intr-o apreciere usoara la 1,3290 fata de euro, la 115,18 fata de yenul japonez, la 1,9666 fata de lira sterlina si la 1,1954 fata de francul elvetian.

In schimb, pietele de capital nu au avut motive de lauda: Miercuri 06 Decembrie indicele Dow Jones a scazut 22,35 puncte, adica 0,18% la 12.309,25 puncte, S&P 500 -0,13% la 1.412,90 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 0,32% la 1.799,13 puncte.

Europa insa a reusit sa inchida “flat”: DAX30 din Germania -0,05% la 6.369,51 puncte, indicele pan-european Eurostoxx50 -0,14% la 4.002,31 iar FTSE100 de la Londra a inchis cu o “crestere zero” de 3,9 puncte la 6.090,3.

In Europa sectorul bancar a fost impins “in sus” de catre Royal Bank of Scotland care a anuntat ca rezultatele sale financiare pe intreg anul 2006 vor depasi estimarile analistilor. Cotatia companiei s-a apreciat cu 4,13% la 1.916 pence.

Nokia, cel mai important producator de telefoane mobile din lume, a semnat astazi doua contracte. Unul cu Wind Telecomunicazioni din Italia pentru servicii 3G si celalalt cu Eastern Telecom din Filipine, care include si servicii de internet broadband. Ca urmare, actiunile Nokia au crescut 1,33% la 15,20 euro.

Scania, dupa ce a refuzat oferta de preluare in valoare de 10,3 miliarde de euro facuta recent de MAN, nu a exclus astazi ideea unei contraoferte. Va fi totusi destul de dificil pentru ca Volkswagen, care detine cea mai mare pondere din ambele companii, se opune unei astfel de abordari. Actiunile Scania au scazut 0,11% la 469,50 coroane suedeze, in timp ce MAN a crescut 0,80% la 70,93 euro.

In Statele Unite stirile au fost extrem de bogate. Anuntul de restructurare “la varf” a managementului Yahoo a trimis cotatia companiei la 26,86 dolari, adica -2,08%. O alta stire tot din sectorul de tehnologie: Lehman recomanda investitorilor sa isi incaseze profitul rezultat din actiunile Oracle motivand riscuri ce tin de numarul de licente vandute pentru baze de date. In consecinta, Oracle a scazut 5,2% la 17,88 dolari.

Extrem de tranzactionate au fost astazi actiunile Ford. Compania a anuntat o suplimentare a fondurilor de care trebuie sa se imprumute in vederea sustinerii activitatii cu aproximativ 5 miliarde de dolari la 23 de miliarde, atat prin marirea unei linii de credit cat si prin suplimentarea unei oferte de bond-uri convertibile.

Cum aceste bonduri dau avantajul unui cupon (dobanzi) fixe pe an si, in plus, se pot converti in actiuni la un pret prestabilit, rezulta imediat avantajul net de a detine astfel de instrumente. In afara de cupon, investitorii pot beneficia si de cresterea cotatiei companiei.

Investitorii au vandut astfel actiuni Ford in vederea cumpararii de bond-uri convertibile. Ca o consecinta directa, cotatia Ford a scazut astazi 4,17% la 7,36 dolari pe un volum de tranzactionare de peste 83 de miloane de actiuni, mult peste media zilnica. Prin inductie si General Motors s-a inscris pe acelasi trend scazand 2,5% la 29,37 dolari.

Pretul contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Ianuarie (tranzactionat la NYMEX) a avut o evolutie interesanta: desi stocurile au inregistrat o scadere de 1,1 milioane de barili totusi cotatia a inchis “pe zero” la 62,36.

Motivatia: o posibila tendinta de “profit-taking” dupa raliul din ultimele 10 zile precum si estimarea EIA (Energy Information Administration) ca pretul petrolului nu va ajunge curand la 70 de dolari pe baril chiar daca cererea de petrol va creste temporar, in conditiile in care nu apar intreruperi neprevazute ale productiei si rafinarii.

Cum in Statele Unite caledarul macroeconomic este ca si inexistent atentia investitorilor se va orienta maine cu precadere asupra sedintei ECB, care va fi urmata de conferinta de presa a lui Jean-Claude Trichet. Piata Forex isi va “lua pulsul” in functie de declaratia domniei sale si nu putem exclude astfel o crestere a volatilitatii.

Va voi tine la curent...