George W. Bush si premierul britanic Tony Blair se intalnesc, joi, la Casa Alba pentru a re-examina strategia de urmat privind profunda criza din Irak. Intalnirea survine la o zi de la publicarea unui raport, elaborat de Comisia Baker, care propunea mai multe variante pentru rezolvarea crizei din aceasta tara, relateaza agentiile internationale de presa.

Cei doi lideri politici vor discuta, de asemenea, despre conflictul israeliano-palestinian, asta deoarece se aud tot mai numeroase voci care invoca necesitatea relansarii procesului de pace in regiune.

"Presedintii celor doua state au numeroase subiecte de discutie - Irak, la modul mai general despre razboiul impotriva terorismului, angajarea NATO in Afganistan, Sudan, precum si despre relatii comerciale libere si echitabile", a declarat Gordon Johndro, purtator de cuvant la Casa Alba.

Intalnirea Bush-Blair survine la o zi dupa ce liderul de la Casa Alba a primit recomandarile unui grup de personalitati privind o schimbare a politicii SUA in Irak.

Inainte de a pleca din Londra cu destinatia Washington, Blair a admis ca fortele de coalitie internationale nu sunt pe cale sa castige razboiul din Irak. Londra a anuntat recent ca jumatate dintre trupele sale din Irak se vor retrage probabil pana la sfarsitul lui 2007.

Blair a mai precizat ca Statele Unite si Marea Britanie trebuie sa isi continue misiunea pe care si-au asumat-o. El si-a reafirmat hotararea de a-i sustine in continuare pe cei care sunt in favoarea democratiei in Irak si a pledat din nou pentru o politica unitara pentru tot Orientul Mijlociu, pentru a face aceasta regiune stabila si democratica.

Controversatul Raport Baker

Gradul de instabilitate in Irak este atat de mare incat multi analisti vorbesc despre un razboi civil in aceasta tara. Chiar si o schimbare brusca de directie n-ar putea sa impiedice o conflagratie regionala, avertizeaza Grupul de studii privind Irakul in raportul sau, publicat miercuri. Prin urmare, revizuirea politicii americane in Irak va ocupa mult din timpul intrevederii Bush-Blair.

Democratul Leon Panetta, membru in Grupul de studii privind Irakul, declara ca presedintele George W. Bush trebuie sa uneasca o America divizata de razboi, care a facut in decurs de aproape patru ani circa 2.900 de morti in randul fortelor americane.

Din acest grup fac parte atat republicani, cat si democrati. Ambele tabere recomanda, insa, la unison retragerea treptata din Irak, in conditiile in care aproape trei mii de soldati americani si-au pierdut viata pana acum.

Raportul cere o implicare constructiva, nu distructiva, a Iranului si Siriei in stabilizarea Irakului si solicita, de asemenea, Guvernului de la Bagdad sa ia masuri pentru a stopa valul de violente. Altfel, sustin autorii documentului, in Irak va fi haos.

Acelasi raport recomanda discutii directe intre Israel si Siria pentru finalizarea procesului de pace din Orientul Mijlociu

Reactia Siriei dupa publicarea raportului

Siria considera ca raportul Baker este ''obiectiv'', in special in ceea ce priveste rolul pe care statele vecine cu Irakul l-ar putea juca pentru a asigura securitatea acestuia, a afirmat joi Ministerul sirian al Afacerilor Externe.

“Raportul este obiectiv in special in privinta rolului tarilor vecine Irakului in realizarea securitatii si stabilitatii in aceasta tara'', a declarat un oficial.

Siria considera, intre altele, ca raportul este ''pozitiv'' deoarece ''tine seama de originea problemelor care au dus la tensiuni si destabilizare in Orientul Mijlociu'', a adaugat responsabilul din MAE de la Damasc.