Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, concluziile evaluarii preliminare facute in cadrul Ministerului Public. Kovesi a constatat ca 40 % din posturile Parchetului de pe langa ICCJ sunt de conducere, ceea ce a dus, in opinia sa, la "o mare pasivitate a procurorilor si ineficienta activitatii de urmarire penala".

Restructurari si redistribuiri

Laura Codruta Kovesi a luat masuri pentru reorganizarea Parchetului de pe langa ICCJ si a pregatit o noua organigrama precum si un nou regulament intern al institutiei.

Concret, va fi redus numarul sectiilor la jumatate, serviciile vor fi 12 in loc de 20, din cele 33 de birouri vor ramane doar 14, iar posturile de conducere vor fi reduse de la 71 la 37.

Posturile reduse de la Parchetul ICCJ vor fi redistribuite in teritoriu, a precizat Kovesi.

Masura urmareste ca procurorii sa rezolve operativ dosarele si sa existe o incarcatura echitabila a domeniilor de activitate repartizate procurorilor, a explicat procurorul general.

Laura Kovesi a spus ca va propune chiar revocarea procurorilor care nu sunt eficienti.

Proiectul de reorganizare a Parchetului de pe langa ICCJ va fi supus spre avizare CSM si aprobarii Ministerului Justitiei.

Bilant, dupa doua luni

Procurorul general a prezentat presei ce deficiente a constatat in sistem din octombrie 2006 de cand a preluat functia.

* Nu este eficienta repartizarea procurorilor pe unitatile de Parchet ale Ministerului Public, ceea ce a afectat desfasurarea activitatii

* Parchetul de pe langa ICCJ are structura incarcata, in care mare parte dintre sectii nu sunt operative, procurorii nu solutioneaza dosare penale, ci exercita alte atributii (intocmirea de statistici, programe etc...)

* Numarul procurorilor care lucreaza in unele sectii a fost supradimensionat in raport cu competentele pe care acestia le au. Exemplul dat a fost cel al Sectiei de urmarire penala si criminalistica de pe langa ICCJ, care a functionat cu 53 de procurori. Acestia au realizat, in medie, un rechizitoriu/procuror in acest an.

* Discrepanta intre dosarele solutionate la ICCJ si cele din unitatile din teritoriu.

* Exista Curti de Apel care au solutionat unul - doua rechizitorii intr-un an intreg

* Procurori care au in solutionare peste o mie de dosare, ceea ce afecteaza calitatea actului de urmarire penala.

* Fluctuatie de personal, in care ocuparea posturilor vacante facute prin delegare pe functie a dus la un management defectuos.

Reorganizare si la DIICOT

Procurorul general propune si reorganizarea DIICOT prin modificarea competentei structurii si intarirea capacitatii institutionale a acesteia. Mai precis, procurorii ar urma sa solutioneze doar cauze de crima organizata si sa aiba ca tinta combaterea acestui fenomen.

Kovesi a observat ca distribuirea posturilor la Parchetele pe raza aceleasi Curti de Apel nu este corespunzatoare volumului de activitate, unii avand 800 de dosare in lucru iar altii 3-4 cazuri.

"Noua emblema a Ministerului public trebuie sa fie rigoarea si eficienta. Doresc ca Ministerul Public sa devina o institutie credibila, operativa si eficienta", a concluzionat procurorul general.

Dosarul tradarii - in faza de urmarire penala

Referindu-se la dosarul in care sunt implicati mai multi demnitari, acuzati de divulgare de informatii secrete, Kovesi a spus ca dosarul se afla in in faza de urmarire penala. "Nu e un dosar politic", a declarat Procurorul General.

"E pentru prima data cand s-au respectat toate dispozitiile legale privind drepturile la aparare, prima data cand viciile de procedura sunt respinse in totalitate", a adaugat Kovesi.