In perioada 8 decembrie 2006 - 31 martie 2007, Muzeul National de Istorie a Romaniei gazduieste expozitia 'Medalii si insemne masonice. Istorie si simbol'. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 13.00, informeaza site-ul institutiei.

Demersul organizatorilor expozitiei de fata a fost acela de a aduce Masoneria ca martora a evenimentelor istoriei romanilor.

De-a lungul istoriei, Masoneria s-a bucurat de admiratia si aprobarea unora, sau de hula si condamnarea altora. In ciuda evenimentelor si catastrofelor care au fost capabile sa stearga din istorie oranduiri, imperii, clase sociale, organizatii, monumente sau ideologii, Masoneria continua sa existe, spunea Catalina Opaschi, muzeograf specialist in sigilografie - heraldica.

Pentru a inlesni intelegerea unor simboluri gravate pe medalii, in incercarea de a evoca universal specific Masoneriei, in expoziie sunt prezente elemente de decor masonic, unelte masonice, bijuterii masonice, atribute masonice, diplome de ridicare in grad, tablouri si reproduceri.

Caci, daca exista un raspuns al istoriei la intrebarile noastre privind Masoneria, el nu se poate afla decat in urmele si marturiile ei palpabile si nu in bucatelele de adevar dezvaluite... cu discretie.

Expozitia va fi deschisa de marti pana duminica, intre orele 9 - 17, iar in ultima vineri a fiecarei luni intrarea va fi libera.

Evenimentul este organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Romane, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, Marele Orient al Romaniei si Muzeul National Filatelic, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.