La propunerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, noile tarife de autorizare si acreditare pe programe de studiu ale institutiilor de invatamant superior, precum si tarifele de evaluare externa a calitatii educatiei percepute de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) se micsoreaza.

Pana acum, taxele percepute de Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare pentru autorizarea provizorie si acreditarea institutiilor de invatamant superior, erau stabilite la nivelul a 10 salarii lunare de profesor universitar din invatamantul de stat, cu vechime maxima, la nivel minim.

ARACIS a propus tarife proportional mai mici pentru autorizarea provizorie si acreditarea institutiilor de invatamant, acestea fiind limitate la nivelul a 7 salarii lunare brute minime de profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivel minim.

Tariful pentru evaluarea programelor specifice ciclurilor de masterat si doctorat este de un salariu brut lunar al unui profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivelul minim, stabilit prin lege, in situatia in care se evalueaza un singur program. Pentru mai multe programe se adauga un coeficient de 0,5 pentru fiecare program din acelasi dosar.

Pentru evaluarea periodica, din 5 in 5 ani, a unui program de studii din ciclul de licenta acreditat, tariful este de 6 salarii lunare brute de profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivelul minim, stabilit prin lege.

Pentru universitatile cu un numar de pana la 9.000 studenti tariful este de 17 salarii lunare brute de profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivelul minim, stabilit prin lege;

Pentru universitatile cu un numar de studenti intre 9.001 - 20.000 studenti tariful este de 36 salarii lunare brute de profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivelul minim, stabilit prin lege.

La universitatile cu un mai mult de 20.000 studenti, tariful este 48 salarii lunare brute de profesor universitar din invatamantul de stat cu vechime maxima, la nivelul minim, stabilit prin lege.