Cetatenii romani pot intra doar cu buletinul, din 1 ianuarie 2007, in toate tarile membre UE, mai putin in Suedia. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga a anuntat, joi ca si Cehia si Cipru, care prevazusera initial restrictii, vor permite accesul romanilor doar pe baza cartii de identitate.

Singura care nu a luat o decizie definitiva este Suedia. Din partea acestui stat se asteapta in "scurt timp" un raspuns oficial, a declarat ministrul Administratiei, Vasile Blaga, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a transmis, ieri, 6 decembrie, inca o data specimenele documentelor de identitate romanesti in circulatie.

Pe lista statelor care accepta intrarea cetatenilor romani pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate se va adauga Bulgaria, care va deveni membru al Uniunii Europene in acelasi timp cu Romania, la 1 ianuarie 2007.

Important de precizat este ca nu se renunta total la pasapoarte, de la inceputul anului viitor. Fiecare cetatean roman care vrea sa intre in statele UE poate alege sa prezinte la granita fie pasaportul, fie buletinul.

Mai mult, MAI recomanda romanilor sa aiba la ei si pasaportul in cursul deplasarilor in strainatate, pentru a preintampina eventualele neplaceri in perioada necesara agentilor politiilor de frontiera din celelalte state membre pentru a se familiariza cu documentele romanesti de identitate.