Multinationalele privesc cu tot mai mult interes zona de est a Europei, iar Romania si Bulgaria sunt principalele tinte ale companiilor care doresc sa isi externalizeze serviciile sau mijloacele de productie, informeaza un studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis cu privire la activitatile de externalizare a serviciilor si de offshore pe 45 de piete mondiale.

Republica Ceha si Polonia sunt printre cei mai importanti pretendenti la o pozitie dominanta in domeniu, tari urmate de Ungaria si Slovacia, unde preturile de productie si salariile angajatilor incep insa sa creasca. In acest sens, relevant este cazul companiei Audi care a avertizat autoritatile ungare ca doreste sa se relocheze daca nu primeste sprijin guvernamental.

In acest context, Romania si Bulgaria ar putea trece inaintea tarilor care domina acum investitiile straine in tari din Europa Centrala si de Est, se mai arata in raportul companiei imobiliare.

“Aceleasi lucruri se asteapta sa se intample si in privinta Sloveniei si Croatiei, cu toate ca primele doua (Romania si Bulgaria - n.r.) au un potential mai mare”, se mai spune in studiul CB Richard Ellis.

Europa Centrala si de Est este o piata emergenta care a devenit un pretendent puternic pentru companiile care doresc sa isi externalizeze serviciile sau anumite activitati de productie, datorita fortei de munca vorbitoare de limbi straine, aderentei de valorile occidentale si a costurilor reduse de productie.

Activitatea de offshore a crescut in mare masura in ultimii ani, datorita companiilor care au incercat sa taie din costurile de operare pentru a face fata concurentei.

Potrivit ultimului raport CB Richard Ellis, care analizeaza 45 de piete globale offshore, companiile iau in tot mai mult in calcul adoptarea unei strategii care implica activitati de offshore in incercarea a reduce costurile de operare si a fi niste competitori puternici pe pietele pe care actioneaza.

Integral in Banii Nostri