Autoritatile din Ciprul au anuntat, joi, ca respinge oferta Ankarei de a deschide "un port important" turcesc navelor cipriote grecesti, pentru a evita suspendarea negocierilor cu UE, in procesul de aderare. Ministriul de interne, Giorgios Lillikas, considera ca propunerea turca „este o umilinta” pentru statul Cipru, relateaza AFP.

Propunerea oficialilor de la Ankara "umileste UE si implicit Ciprul, deoarece este lipsita de orice contiunt serios",a precizat ministrului.

"Am informat clar Uniunea Europeana ca aceasta problema nu este negociabila", a declarat Lillikas. "Turcia a initiat negocieri de aderare cu UE, cu conditia de a aplica, in termen de un an, protocolul ce prevede o uniune vamala. Pana in prezent, nu a facut acest lucru", a adaugat acesta.

Turcia a acceptat dupa refuzuri repetate, sa-si deschida un port si un aeroport pentru vasele si avioanele cipriote, a declarat joi, un purtator de cuvant al presedintiei finlandeze a UE.

Ankara a trimis un mesaj guvernului finlandez, care asigura acum presedintia prin rotatie a UE, pentru a-l informa de aceasta decizie, a declarat Mikko Norros.

Turcia a semnat in 2005 un protocol prin care isi extinde uniunea vamala cu UE la cele 10 state ce au aderat in 2004. Ankara refuza, insa, in continuare, sa aplice prevederile protocolului in cazul Republicii Cipriote.

Saptamana trecuta, comisia europeana a recomandat inghetarea a 8 dintre cele 35 de capitole de negociere privind aderarea Turciei la UE, tocmai din cauza acestei probleme.