Jean-Claude Trichet a fost diplomat: a lasat cumva in “coada de peste” evolutia viitoare a dobanzii pentru Euro. Si nici nu a avut o problema cu recenta crestere a cotatiei euro fata de dolar. Piata ar fi avut cel mai bun moment pentru a cumpara dolari, dar teama a prevalat.

Joi, 07 Decembrie dolarul a inchis “flat” la 1,3290 fata de euro, la 115,19 fata de yenul japonez, la 1,9641 fata de lira sterlina si la 1,1948 fata de francul elvetian.

Pietele de capital nu s-au sincronizat: Europa a crescut in timp ce America a inchis “pe rosu”. DAX30 din Germania a crescut 43,52 puncte adica 0,68% la 6.413,03, indicele pan-european Eurostoxx50 si-a sporit valoarea cu 0,41% la 4.018, 69 iar FTSE100 de la Londra a crescut 0,68% la 6.131,5 puncte.

Peste ocean, bursele au scazut: Dow Jones -0,25% la 12.278,41 puncte, S&P500 -0,40% la 1.407,29 in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut cel mai mult: -1,20%, adica 21,67 puncte la 1.777,46.

Dobanda la euro a crescut astazi cu 0,25% la 3,5%, fiind a sasea ridicare din seria inceputa in Decembrie anul trecut. Facand o socoteala simpla, rezulta un interval mediu al modificarii dobanzii de doua luni. Va rog sa tineti minte acest interval pentru ca voi reveni putin mai tarziu asupra acestui aspect.

Pana aici, nimic nou: pietele pusesera deja in pret aceasta miscare a ECB. Atentia s-a concentrat insa asupra conferintei de presa a lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

“Va face vreo referire la cresterea recenta a euro sau nu?”, “Se va arata deranjat de ea sau va da de inteles ca momentan nu reprezinta o problema?” au fost numai cateva din intrebarile care isi asteptau raspunsul.

Si raspunsul a sosit: Jean-Claude Trichet nu s-a aratat ingrijorat de cresterea monedei unice europene. Nu a rezultat nimic din declaratiile sale cum ca ar vedea un pericol din aceasta crestere a cotatiei euro fata de dolar.

Dar cea mai interesanta intrebare a sosit din partea unui jurnalist din Asia care a pus problema intaririi euro nu fata de dolar, ci fata de yenul japonez. Raspunsul a fost sec: “raman la ideea exprimata in Septembrie la Singapore, cu ocazia intalnirii G7”.

Cu acea ocazie, Jean Claude Trichet s-a aratat extrem de ingrijorat de cresterea euro fata de yen la peste 150, iar Sadakazu Tanigaki (ministrul de finante al Japoniei) a declarat ca “miscarea Euro-Yen a fost dura”.

De retinut: ECB este mai ingrijorata de cotatia EURJPY decat de EURUSD! Cu alte cuvinte, economia europeana nu mai este la fel de dependenta de cea americana ca acum cativa ani, pentru ca balanta schimburilor comerciale s-a inclinat mult in favoarea tarilor asiatice. Se prea poate ca in 2007 si 2008 motorul economiei mondiale sa nu mai fie America, ci zona asiatica.

Facand o paranteza, aceasta este explicatia pentru faptul ca pietele de capital europene inregistreaza in prezent performante superioare celor din Statele Unite.

In ceea ce priveste viitorul politici monetare domnia sa a spus ca inflatia “trebuie monitorizata cu mare atentie”, ceea ce inseamna ca o noua ridicare a dobanzii nu este iminenta. Cu siguranta insa o vom avea, pentru ca domnia sa a afirmat ca “judecand dupa piata Futures a petrolului, ne putem astepta la o crestere a inflatiei in prima parte a anului 2007”.

Insa punctul culminant al conferintei de presa a fost acela cand Jean-Claude Trichet a fost intrebat daca trebuie sa ne asteptam la o noua ridicare a dobanzii in luna Februarie. Adica exact peste doua luni, asa cum v-am rugat sa retineti mai devreme.

Aici, presedintele ECB a dat cumva inapoi: “este o interpretare gresita! Noi monitorizam inflatia cu atentie tot timpul si actionam numai atunci cand este nevoie”.

Cum la o conferinta de presa recenta, raspunzand la o intrebare asemanatoare cu referire tocmai la decizia de crestere a dobanzii de astazi Jean-Claude Trichet a afirmat ca “estimarile din pietele financiare sunt corecte”, rezulta limpede pasul inapoi facut de domnia sa.

Acesta era momentul in care dolarul ar fi putut creste fata de euro. Dar nu a facut-o. Teama investitorilor de a cumpara dolari si-a facut simtita prezenta. Intr-un alt context insa, poate ca dolarul ar fi castigat peste 100 de pips in urma acestei declaratii.

Aceasta teama provine din faptul ca Vineri vor fi date publicitatii datele despre somajul din Statele Unite. Estimarile nu arata rau: o crestere a noilor locuri de munca in luna Noiembrie cu peste 115.000 si o rata a somajului de 4,5%. In cazul in care economia americana va fi creat sub 100.000 de noi locuri de munca, dolarul va putea fi pus din nou “la podea”.

Daca insa cifra va fi peste 130.000 este posibil ca increderea investitorilor in dolar sa creasca exponential, mai ales daca si rata somajului se va pastra in estimari. Daca nu, ecuatia se va complica.. Si asa cum se intampla de multe ori, aceasta ecuatie se va putea complica si mai mult datorita revizuirilor datelor din lunile anterioare.

Va voi tine la curent...