Mircea Geoana mai are doua nopti de cosmaruri pana la incaierarea cu Oprescu, care va tulbura, cu siguranta, apele la alegerile interne, asteptate de toti pesedistii ca o tamaduire, dupa doi ani de framantari, lovituri sub centura, batai de tobe, limbaj inflamator si lupte grele pentru putere. Si scaderea in sondaje.

Oprescu il acuza pe "camaradul" Geoana ca a derutat propriul electorat si a transformat PSD intr-un partid cvasiparalizat. Pe final de campanie electorala, incercand sa-si demonizeze adversarul, Oprescu a reglat tirul cu o torpila cu iz medical (dupa ce cu o zi inainte l-a comparat cu un virus mortal pentru PSD).

De la butelia de azot, in locul celei de oxigen, "bolnavul", adica PSD, ar putea sa intre in amortire. Pai intepenit a fost si pana acum, si-a pierdut vigoarea, echilibrul. Forta lui s-a datorat doar jocurilor de culise. Mai adecvat, daca e vorba de schimbarea buteliilor la capatul bolnavului, este termenul de embolie gazoasa.

Azot in exces inseamna, in primul rand, "fara" (a) "viata" (zoe). Bolnavul intoxicat cu azot intra in embolie, nu-si mai coordoneaza miscarile.

Aflat asadar in embolie, PSD a devenit un vast camp de batalie pentru cateva grupari care se acuza reciproc de "jocuri murdare facute de unii si de altii", cand noua lozinca a congresului este "PSD Ð un nou capitol". Si candidatul Oprescu vorbeste de "manevre de culise" si de aceea propune oxigenul in programul sau.

Onorificul, autoritatea morala si simbolul Iliescu - asa, cu o parere sentimentala - a anuntat ca-l va sustine pe perdantul de serviciu desi Geoana il implora sa le dea "gandul cel bun".

Cu siguranta, cuvantul lui Iliescu va inclina balanta spre protejatul sau, care se bazeaza pe "poporul PSD" si alte asemenea filipice "devastatoare". Nu in ultimul rand, sunt vorbele grele la adresa contracandidatului.

PSD este departe de vremea cand facea jocuri, iar liderii sai mobilizau multimile cu impulsuri mostenite de la descendentii comunisti, prin discursuri inflacarate. Geoana ar putea sa aiba ceva probleme daca ne gandim la cele doar 6% ale sale din ultimul barometru de opinie privind topul increderii in personalitati.

Acum se va vedea daca "electoratul" sau de la Congresul extraordinar seamana cu cel care-l prefera in barometru - imbatranit, mai sarac, mai neinstruit, nemultumit si uneori nostalgic (cei care considera comunismul o idee buna). Geoana zice ca vrea un PSD care sa-i semene. Inseamna ca n-a mai folosit oglinda de multa vreme.

La cati baroni vom vedea la Congres, nu prea indeamna la nostalgie din partea saraciei abrazive a electoratului PSD. Este greu sa combini retorica inaltatoare cu declaratii de avere pline de conturi grase, palate, terenuri, mosteniri de la matusi, soacre sau parinti care au condus destinele Securitatii.

Paradoxul este ca 40% din cei care ar vota cu PSD la prezidentiale ar merge pe mana lui Basescu, ceea ce inseamna ca PSD nu mai are lideri.

Geoana este considerat de sociologii care interpreteaza sondajele un nonlider, pentru ca nu reuseste sa converteasca nemultumirile populatiei in intentie de vot. Mai pe sleau, este o goarna stricata care-si tipa lozincile, si nu o locomotiva electorala, cum a fost Iliescu.

Cand s-a dus la Tulcea, zicea ca daca va deveni presedintele Romaniei o sa faca un pod la Macin. Acum vrea sa fie premier din umbra. Mai face podul?

PSD, trebuie sa recunoastem, mimeaza bine democratia interioara. Mai ramane de vazut cum va recastiga imaginea publica. Iar dupa 1 ianuarie 2007 nu se va afla la masa care va strange poturile grase ale integrarii. Roadele vor fi contabilizate, electoral, de cei de la putere. Cat despre anticipate, desi Geoana tropaie ca nu-i este teama, va fugi de ele ca dracul de tamaie.