Editorial de larga respiratie scris de Sorin Rosca Stanescu. Citez: „O sursa din Palatul Cotroceni ne-a informat ieri dupa-amiaza cu ce se indeletnicea seful statului. Statea lipit de ecranul tv, butonind telecomanda, la concurenta cu obisnuitul pahar in care clincaiau cubuletele de gheata. Nu era deloc abatut ori ingrijorat de starea natiunii. Dimpotriva“. Si acum citeva precizari.

Cu o nota: sint chestiuni pe care le stie si Stanescu, care din cu totul alte motive, unele „anticoruptie“, a ajuns la acel stadiu penibil in care sa se ia de gheata din paharul omului.

Cei care chiar cred ca natia poate fi salvata de politicieni sint votanti periculos de inocenti. Politicienii care reusesc sa-si mai potoleasca din aspiratii si credinte sint pina la urma cei mai buni. Daca Iliescu si ai lui n-ar fi vrut sa salveze natia dupa cum i-a dus capul si educatia de partid, Basescu ar fi jonglat deja cu telecomanda printre canalele Uniunii Europene.

Politicienii care vor sa salveze tara, poporul si alte blabla-uri asemenea sint nocivi. Rolul politic suprem intr-o democratie este, pina la urma, apararea democratiei insesi. Pentru ca, in rest, poporul se descurca.

E adevarat ca, de Sfintul Nicolae, natia parea putin panicata in magazine, e adevarat ca poporul se insira printre rafturile de cadouri si-si radea cu spor toate conturile din toate cardurile. In rest, Romania pare ca-si vede de-ale ei, nu e interesata prea tare de politica, nici macar de spionii pe care ii vineaza procurorii 007.

Un politician care se uita la televizor este mai putin periculos decit un politician care apare tot timpul pe micul ecran (nu cred ca Vadim sau Becali sint buni telespectatori). Evident, exista un grad mare de penibil daca cumva ii trece prin cap sa sune atunci cind e deranjat de ceea ce vede. In concluzie, politicienii care se uita la televizor ma linistesc.

Indata ce aud vreun discurs despre „apararea tarii“, a resurselor, a valorilor noastre, ma ingrijorez. Asa ca Basescu in postura Bundy, savurind programe tv, este una dintre cele mai reconfortante imagini posibile din viata politica romaneasca. Multumiri „sursei“ lui Rosca Stanescu pentru procurarea acestei importante informatii.