Delegatiile PNL si PD au terminat negocierile privind impartirea mandatelor ramase libere dupa retragerea PC de la guvernare. Conform comunicatului remis presei, liberalii au primit portofoliul Economiei si Comertului, iar democratii vor imparti cu UDMR sase mandate de secretari de stat si 11 functii din companiile si agentiile nationale.

Conform unui comunicat al Guvernului, Calin Popescu Tariceanu l-a nominalizat deja pe Varujan Vosganian pentru functia de ministru al Economiei si a trimis deja o solicitare spre presedintii camerelor Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu i-a somat, vineri, sa rezolve pana la ora 14:00 problema de la Ministerul Economiei.

Din delegatiile de negociere au facut parte Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga, din partea PD, si Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Radu Stroe si Dan Motreanu, din partea PNL.

Dupa mai putin de o ora si jumate de discutii, liberalii si democratii au cazut la un acord si au remis urmatorul comunicat de presa:

"Reprezentantii PNL si PD s-au intalnit in aceasta dupa-amiaza pentru negocieri si au convenit urmatoarele:

- PNL preia portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, pentru care urmeaza sa faca nominalizarea pentru functia de ministru.

- PD preia posturile de secretari de stat si conducerile Agentiilor/ Autoritatilor ramase libere prin retragerea reprezentantilor PC, pe care le va negocia cu UDMR.

- Functia de ministru de stat care a fost ocupata de PC revine PD, care nu va face nicio nominalizare pentru acest post.

- PD va sustine candidatul PNL pentru functia de ministru al Economiei si Comertului in procesul de validare in Parlament.

Dupa ora 16.00, Guvernul a remis la randu-i un comunicat de presa, prin care anunta nominalizarea lui Vosganian pentru functia de ministru.

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a nominalizat in aceasta dupa-amiaza pe Varujan Vosganian pentru functia de ministru al Economiei si Comertului.

Premierul Tariceanu a transmis aceasta propunere in scris la presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in vederea indeplinirii procedurilor de obtinere a aprobarii Parlamentului pentru numirea in functie a noului ministru al Economiei si Comertului.

Propunerea a fost transmisa Parlamentului in baza prevederilor art. 85 alin (2) si (3) din Constitutia Romaniei republicata:

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alin.(2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru."

Sutul lui Basescu

"Dragii mei, rezolvati-o azi pana la ora 14:00 cu ministerul Industriilor. Gasiti o solutie nu se poate sa continuati ce se intampla public," a cerut Basescu in discursul oficial de la Palatul Cotroceni, in ceremonia de investire a ministrului Agriculturii, la care lua parte si premierul Calin Popescu Tariceanu.

De altfel, presedintii PNL si PD au fost invitati, imediat dupa ceremonie, de presedintele Basescu la discutii, legate de nominalizarile pentru postul de ministru al Economiei.

Calin Popescu Tariceanu s-a retras de la discutii putin dupa ora 13.00, dar a negocierile s-au reluat la ora 14.30 la Palatul Victoria, unde liderul PNL este insotit de Olteanu, Stroe si Blaga. Lui Emil Boc i s-au alaturat Videanu si Blaga.

Nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Economiei a generat o adevarata criza in Alianta, dupa retragerea de la guvernare a conservatorilor. Initial, PNL si-a asumat un post de vicepremier, pentru care l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, iar PD pe cel ministru al economiei, pentru care l-a propus pe Mircea Toader.

Primele neintelegeri au izbucnit atunci cand democratii au aflat ca doar candidatul lor trebuie sa fie audiat de Parlament inainte de investire si s-au amplificat atunci cand Guvernul a decis transferarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la MEC la AVAS-ul condus de liberalul Teodor Atanasiu.

In aceste conditii, democratii au anuntat intr-o conferinta de presa ca renunta la portofoliul Economiei. O zi mai tarziu, liberalii au anuntat ca vor prelua MEC, daca democratii insista in decizia lor, dar ca nu pot lua in seama o asemenea varianta doar dupa niste declaratii auzite la televizor.