Unul dintre vicepresedintii Comisiei Europene, comisarul Verheugen, are mari probleme de imagine. Presa germana anunta publicarea unor fotografii compromitatoare, in care comisarul face nudism impreuna cu sefa sa de cabinet.

Daca in luna octombrie EurActiv Romania relata despre razboiul pe care comisarul responsabil cu politicile industriale l-a declarat functionarimii de la Bruxelles, iata ca de data aceasta numele lui Gunter Verheugen apare in centrul unui scandal, pe care presa germana il coace Comisiei Europene.

La nici doua luni de la declaratiile acuzatoare la adresa colaboratorilor sai, functionari ai Comisiei, pe care ii acuza ca sunt „lacomi de putere” si ca sacrifica reformele de dragul obtinerii acestei puteri, Verheugen este nevoit sa se pregateasca sa faca alte declaratii.

Eventual de dezmintire, daca poate, pentru ca zvonurile privind idila sa sentimentala cu sefa de cabinet ar putea fi probate cu fotografii compromitatoare.

Revista germana Focus a anuntat ca intentioneaza publicarea unor fotografii ale comisarului si colaboratoarei sale apropitate, facand plaja la nudisti. Paparazzi l-au surprins in aceasta postura asta vara, dar au pastrat probele destinate loviturii de gratie pentru mai tarziu.

Dincolo de aspectul picant al povestii, situatia nu este prea grozava nici pentru comisar, nici pentru comisia din care face parte.

Daca aceste fotografii vor fi intr-adevar publicate, ele vor demonstra nu numai comportamentul incompatibil cu statutul inaltului functionar, ci si faptul ca Verheugen a mintit atunci cand a declarat ca intre el si colaboratoarea sa exista doar o relatie strict profesionala. Un scandal mediatic ar aduce in prim plan aceste aspecte, carora li se poate adauga si acuzatia de favortism.

Comisarul este cel care a angajat-o pe sefa sa de cabinet, in luna aprilie a acestui an.

Toate realizarile comisarului Verheugen, deloc lipsite de importanta, vor fi date uitarii, iar programul sau de reforma a politicilor industriale si a celor destinate IMM-urile va trece in plan secund. Cetateanul european va afla din presa doar ca unul dintre vicepresedintii Comisiei Europene este adulterin, minte si are o conduita inacceptabila pentru pozitia pe care o ocupa.

Comisia insasi va fi afectata. Avand in vedere ca si fara acest tip de evenimente europenii nu se simt reprezentati de institutiile Uniunii Europene, nu este greu de anticipat care va fi atitudinea lor dupa ce vor afla cine face parte din conducerea acestor institutii. Lovitura aplicata comisarului ar putea darama nu doar un inalt functionar, ci o intreaga echipa.