Guvernul de la Varsovia este dispus sa accepte deschiderea negocierilor UE-Rusia daca Moscova ridica embargoul asupra carnii poloneze.

Declaratia a fost facuta, vineri, de ministrul de externe polonez Anna Fotyga, carea precizat ca oficialii polonezi vor aproba acordul de parteneriat UE-Rusia, daca Moscova se angajeaza sa ridice embargoul asupra importurilor de carne din Polonia in termen de 50 de zile dupa lansarea acestor negocieri, relateaza agentiile internationale de presa.

„Suntem dispusi sa renuntam la veto daca Rusia promite ca, in termen de 50 de zile de la deschiderea negocierilor asupra acordului de parteneriat si cooperare, va ridica embargoul asupra exporturilor noastre de carne”, a afirmat Anna Fotyga, cu prilejul unei vizite in capitala Estoniei, Tallin.

„Am dori sa vedem negocierile incepand cat mai curand posibil, cu conditia ca Rusia sa fie dispusa sa ridice embargoul ”, a adaugat Fotyga, specificand ca Polonia isi va mentine vetoul asupra debutului negocierilor, daca Rusia nu va face un prim pas in aceasta problema.

Pe de alta parte, ministrul de externe polonez a mentionat ca Varsovia ar dori sa vada "un anumit nivel de solidaritate" din partea altor membri UE in rezolvarea acestei dispute.

Acum un an, Rusia a impus un embargou asupra carnii si altor produse alimentare din Polonia, provocand nemultumirea autoritatilor de la Varsovia, care au clasat aceste masuri ca fiind de natura politica.

Moscova si-a contra-argumentat decizia afirmand ca a gasit certificate veterinare poloneze falsificate.

In semn de protest, guvernul de la Varsovia a blocat lansarea negocierilor pentru un acord economic intre UE si Rusia, ce urma sa aiba loc la summitul bilateral din 24 noiembrie.

La rindul sau, Rusia a amenintat Bruxellesul ca va bloca toate importurile de produse animale din UE, odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007. Moscova se teme ca noile state vor aduce pesta porcina in Europa, in ciuda asigurarilor date de la Bruxelles ca au fost luate toate masurile necesare pentru izolarea bolii.